Bacily se mezi dětmi šíří snadno a rychle. Naučte je správně používat kapesník

 Zdraví 
30. září 2020 11:08 / Ema Maxová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hlavně malé děti na nějaké hygienické zásady moc nemyslí Depositphotos
Bacily a viry si děti předávají doslova jako na běžícím páse, to je dobře známá věc. A platí to pro všechny druhy dětských kolektivů od mateřských školek až po sportovní družstva. Na co si tedy dát největší pozor, aby nadcházející sezonu vaše děti zvládly co nejlépe?

Hlavně malé děti na nějaké hygienické zásady moc nemyslí. Znáte to dobře z domova. Nechtějí si před večeří mýt ruce, nebo před spaním čistit zuby. A co potom ve školce, škole či v kroužku.

Naučte děti používat kapesník

Děti si velmi snadno předávají všemožné viry vzduchem. Proč? Protože si zapomínají zakrývat ústa při kašlání nebo kýchání, a to především kapesníkem. Možná si tu a tam nějaké dítě vzpomene, že jste ho doma učili dát si při kašlání nebo kýchání ruku před pusu, jenomže pak by si správně dítě mělo jít okamžitě umýt ruce. A to se zcela jistě neděje. Je proto nejlepší, když děti doma naučíte rovnou při kašlání či kýchání používat kapesník. Když budou mít ty papírové, mohou kapesník po použití rovnou zahodit.

Vysvětlete jim, ať nepůjčují ostatním své věci

Děti jsou děti a všechno vezmou do ruky, zvlášť když to druhé má něco zajímavého. Není také žádným tajemstvím, že si rády věci půjčují, ať už jde o pastelky či jinou výbavičku malého školáka z penálu, nebo o různé drobnosti a hračky z batohu.

Jenomže právě to vede k přenosu mnoha virů a patogenů. Ale jak to vyřešit? Těžko si děti budou běhat po každém kontaktu s nějakým předmětem okamžitě mýt ruce. Proto jim vysvětlete, ať svoje věci nepůjčují ostatním a zároveň ať si samy nic nepůjčují od dalších dětí.

Právě díky nedostatkům při dodržování hygieny byste měli dětem také vysvětlit, proč si nemají strkat prsty do pusy či nosu. Tím totiž jen napomáhají vzniku nějakého virového onemocnění.

Větším dětem vysvětlete, jak používat elektroniku

Větší děti už nejspíš vědí, že existují nějaká základní hygienická pravidla, ale i ony často zapomínají, že se se svými spolužáky stokrát za den podívají do mobilních telefonů či tabletů. Nebo že při výuce sahají na školní počítače. A tam všude číhají viry a bakterie.

Proto i svým dospívajícím dětem vysvětlujte, že je čas myslet na mytí rukou pokaždé, když používají nějaké elektronické zařízení. Do batohu jim snadno přibalíte dezinfekci nebo vlhké kapesníčky. Když zvládnou tyto základy, podstatně sníží pravděpodobnost, že ze školy či kroužku přinesou domů nějaké virové onemocnění. Dále čtěte: Kolik párů bot skutečně potřebuje vaše dítě. Odborníci radí, jaké boty školákům pořídit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod