O stolici se moc nemluví, ale její barva, konzistence a tvar může hodně napovědět o vašem zdraví

 Zdraví 
30. září 2020 09:27 / Eva Vogelová
  5
📷
5 fotografií v galerii
Černá barva stolice vás může upozornit na to, že jste snědli moc železa  Depositphotos
Exkrementy jsou nedílnou součástí každodenního života všech. Pochopitelně jde o tabuizované téma, které se na veřejnosti téměř neprobírá. Stolice však může hodně prozradit o vašem zdraví. Napoví vám to její konzistence, tvar a barva.

Pravidelná kontrola stolice je důležitá. Můžete na ní zpozorovat různé změny, které vás varují před určitým zdravotním problémem. Běžné exkrementy mají válcovitý tvar a hnědou barvu. Některé potraviny dokáží stolici zabarvit, což je v pořádku. Stačí si jen vzpomenout, co jste jedli. Pokud barva neodpovídá tomu, co jste snědli, měli byste zbystřit.

Žlutá barva stolice

Stolice, která je zbarvená do žluta, nevěstí nic dobrého. Poukazuje totiž na špatně fungující slinivku břišní, hepatitidu nebo rakovinu žlučovodu. Všechna onemocnění jsou poměrně vážná, takže byste žlutou barvu stolice neměli podceňovat. Pokud má takovou barvu již několik dní a zároveň se necítíte dobře, rozhodně navštivte svého lékaře.

Černá barva stolice

Černá stolice dokáže vyděsit, což je pochopitelné. Může vás totiž upozornit na krvácení do žaludku či horní části tenkého střeva. Příčinou krvácení většinou bývají nádory či vředy. Nenechte se však hned vystrašit. Zčernalá stolice může poukázat i na to, že jste snědli hodně železa. Za černou barvu stolice často mohou i borůvky, černá lékořice nebo červené víno.

Bílá barva stolice

Stolice, která má bílou až vybledlou barvu značí vytvoření žlučníkových kamenů a zánět žlučníku. Žlučovod bude patrně něčím zablokován, proto se žluč nemůže dostat do trávicího traktu. Když se žluč nedostane do střeva, stolice změní barvu na bílou. Blokovat žlučovod může kámen či nádor.

Úzká stolice

Tvaru stolice byste si měli všímat také. Klasický tvar je válcovitý. Pokud se však změnil na velmi úzký, může to značit zdravotní potíže. Pokud máte úzkou stolici již delší dobu, může jít o rakovinu tlustého střeva. V lepším případě jde o zácpu v dolní části tlustého střeva, které je zablokované jen částečně.

Tvrdá a těžká stolice

Stolice nejde vždy ven hladce tak, jak bychom si přáli. Někteří lidé musejí sedět na toaletě několik minut, než se stolice zbaví. V takových případech většinou exkrement bývá trochu větší, těžší a tvrdší. Patrně vám chybí dostatek vlákniny a nedodržujete správně pitný režim. Pijte více vody. Přečtěte si o tom, jaké zajímavé zdravotní účinky mají cibulové slupky. Nevyhazujte je do koše, ale využijte jejich sílu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod