Pokud vás trápí nemoci a obezita, zkuste metodu našich předků. Nic nestojí a je velice účinná

 Zdraví 
25. září 2020 10:07 / Bronislava Silná
  13
📷
6 fotografií v galerii
Obezita ohrožuje stále větší množství lidí.  JumpStory
Půst je pro některé možností, jak pomoci tělu k vyléčení různých chorob. Pro jiné zase strašákem, takže by se nikdy nepostili. Jaká je ale skutečnost? Máme důležité informace.

Půst je starý jako lidstvo samo. Vychází z pradávné zkušenosti, kterou zažívali lidé po celém světě. Byla období hojnosti, která střídala období, jež nedávala příležitost se najíst. Člověk ale byl na takové podmínky připravený a dokázal obstát.

Náš hlad je naučený

Na začátku všech úvah o půstu by mělo být uvědomění si toho, zda je pro člověka přirozené, aby pravidelně, a hlavně neustále jedl. Už jsme zmínili, že tomu tak rozhodně nebylo. Jisté je navíc to, že zavedením určitého systému do stravování sice můžeme navodit pořádek i v jiných životních oblastech, ale současně utvrzujeme tělo v přesvědčení, že musíme jíst, i kdybychom ve skutečnosti pravý hlad neměli, anebo kdyby pro nás bylo dokonce lepší hladovět. Člověk ovšem sahá po jídle i z dalších důvodů.

Může jít o dlouhou chvíli, anebo o získání určitého potěšení, kdy jídlem lidé řeší své psychické problémy a trápení. Někdy je impulsem k jídlu pohled na jiné, kteří jedí. Přirozené to je na různých oslavách, svatbách a dalších akcích. Pokud chceme začít s půstem, měli bychom se vnitřně od těchto skutečností oprostit.

K čemu půst?

Lidé se pochopitelně mohou postit z různých důvodů. Kdysi to bylo proto, že v danou chvíli nebylo co jíst. Později měli lidé důvody náboženské. Dnes dominují důvody zdravotní, protože lidé chtějí nějakým způsobem čelit nezdravému modernímu stylu života, který je plný nekvalitních potravin a laciných náhražek solidní stravy. Máme přemíru energie, která se ukládá do tuků. Tuky jsou ovšem také plné toxinů, takže jsou velmi rizikové a mohou se zvrtnout třeba i ve zhoubné bujení.

Dalšími typickými nemocemi současnosti jsou nemoci kardiovaskulární, případně mozkové mrtvice. Právě u všech těchto metel lidstva se podílí na jejich vzniku obezita, a pak pochopitelně špatná strava v kombinaci s nedostatkem pohybu. Půst nás zbaví závislosti na jídle. Pomůže nám zhubnout. Může odstranit různé vleklé nemoci, a to včetně alergií a kožních nemocí. Půst zlepšuje stav vnitřních orgánů. Tělo si při delších půstech dokáže poradit i s rakovinnými buňkami a různými věcmi, které máme v organismu jaksi „navíc“.

Jak se postit

Pro většinu lidí je vhodné začít přerušovaným půstem, o kterém jsme již podrobněji psali zde. To je úplně nejjednodušší metoda, která ale člověka dobře připraví na půsty delší. Je určitě dobře před zahájením půstu být nějakou dobu na zdravější stravě s menším množstvím sacharidů. Někdo doporučuje snižovat i dávky potravy, ale pro jiné není problém do věci skočit po hlavě. Určitě si ale nedělejte velké plány. Pro začátek si stanovte za cíl maximálně jednodenní půst. Díky němu také zjistíte, co se v průběhu půstu s vaším tělem děje. Během půstu pijte čistou vodu, dopřejte si třeba kávu bez cukru a mléka nebo čaj, hlavně nějaký jemnější, třeba bylinkový. Kdo ale chce a má ho rád, může si dát i černý či zelený.

Pokud se vše podaří, můžete pokračovat. Někteří lidé mají druhý den velmi nepříjemné pocity a mohou mít projevy spojené s očistou organismu. U někoho se dostaví třes. Pokud jste jinak zdraví, nemusíte se obávat. Lidské tělo je stavěné i na dlouhou dobu bez potravy. Po několika pokusech s jednodenním půstem se proto snadno propracujete k půstu třídennímu. A pak můžete zkusit sedmidenní. Ten již více zasáhne do vašich rezerv. Můžete očekávat radikální úbytek na váze. Protože tělo vydá také hodně vody, měli byste si dát pozor na dehydrataci.

Zbytečnému úbytku minerálů lze bránit také tím, že si uvaříte kvalitní domácí vývar z kostí. Tím se neporuší zdravotní benefity půstu, ale omezí se různé negativní jevy, které jsou zbytečné. Po zakončení půstu je třeba velké opatrnosti. Nemůžete si dát okamžitě velké klasické jídlo. Je dobré si dopřát sklenici zeleninové či ovocné šťávy z čerstvé zeleniny nebo ovoce. Následovat může drobná porce něčeho zdravého bez masa. Třeba malý kousek bílého pečiva s avokádovou pomazánkou. Přechod na normální stravu by měl být prostě postupný.

Půst můžete pravidelně opakovat. Mezi delšími půsty zachovejte také delší rozestupy. Při pochybnostech nebo v případě různých nemocí vždy konzultujte váš záměr s lékařem. Pokud byste se dostali do vážných potíží v průběhu půstu, zkuste nejprve vypít malou sklenici ovocné šťávy. Jestliže se stav neupraví, půst přerušte a podle potřeby vyhledejte lékaře. Ve většině případů se ale nic hrozného dít nebude a případné nepříjemné projevy budou souviset s detoxikací.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve