Změny v průběhu menstruace mohou signalizovat vážné problémy

 Zdraví 
22. září 2020 08:35 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Změny průběhu mensesu je třeba sledovat Depositphotos
Ženy o tom ví své. Ne vždy je menstruace pohodovou záležitostí. Často ženy trpí nevolnostmi a dokonce silnými bolestmi, jindy se menstruace dostavuje nepravidelně. Nic z toho nemusí znamenat problém, ale na druhé straně odchylky od běžného průběhu mohou být signálem vážných problémů.

Každá žena zažívá svůj vlastní průběh periody, ať už jde o pravidelnost, délku, intenzitu krvácení nebo doprovodné projevy. Je tedy těžké obecně určit, co je běžné a co už ne. Kdy je tedy dobré poradit se s odborníkem?

Nepravidelná menstruace

Nepravidelná menstruace na první pohled není ničím výjimečným. Stává se to mnoha ženám. Ale zbystřit bychom měly ve chvíli, kdy se perioda nedostavila déle jak tři měsíce, aniž by pro tuto pauzu bylo nějaké jasné vysvětlení, jako například těhotenství nebo menopauza a kdy jsme do té doby s nepravidelnou menstruací žádné problémy neměly.

Jakmile se totiž takový výkyv objeví, může mít mnoho lehčích i vážnějších příčin. V první řadě se může jednat "jen" o stres nebo úbytek váhy po dietě, závažnější jsou ale už poruchy hypofýzy, štítné žlázy či nadledvinek. V neposlední řadě se může jednat i některé z nádorových onemocnění.

Silné krvácení a sraženiny

Pokud je vše ideální, běžná menstruace trvá sedm dní a hygienické prostředky ženám vydrží zhruba tři hodiny. Pokud je krvácení silnější, může jít o narušení hormonální rovnováhy, polypy nebo v nejhorším případě i o rakovinu dělohy.

Pozor by si ženy měly dávat i na tvorbu větších sraženin. I tyto projevy během periody mohou signalizovat nějaké potíže a onemocnění od polypů přes chlamydie až po nádorová onemocnění.

Silné bolesti

Některé ženy během menstruace pociťují jen mírné a časově omezené bolesti v podbřišku, jiné zase trpí silnými křečemi. I to je ale třeba hlídat, byť bolesti a křeče patří k běžným projevům.

Pokud si všimnete, že intenzita vašich bolestí a křečí se zvyšuje, rozhodně navštivte odborníka. I křeče, respektive jejich narůstající intenzita naznačují jisté problémy od děložních fibroidů přes různé pohlavní nemoci až po zánětlivá onemocnění. Dále čtěte: Voda v koleni může potrápit každého. Zbavit se jí můžete i pomocí přírodních prostředků.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47