Osvojte si správné čištění uší. Nechybujte s vatovými tyčinkami jako většina lidí

 Zdraví 
24. listopadu 2020 12:05 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vatovou tyčinkou si můžete poranit ušní bubínek  Depositphotos
Mnoho lidí čištění uší zanedbává, nebo naopak o ně pečuje přehnaně. Žádná z těchto variant není správně. Většina si zvykla na čištění uší vatovou tyčinkou, což je v mnoha ohledech nebezpečné. Zjistěte, jak si je správně čistit, abyste se zbavili přebytečného ušního mazu a zároveň si neublížili.

Ušní maz se tvoří proto, aby chránil uši. Zachycuje nečistoty a bakterie, které se do nich dostávají z vnějšího prostředí. Přebytečný maz je vylučován do zevního ucha, které je potřeba občas vyčistit. Nadměrné tvoření ušního mazu může způsobit pískání či nerovnováhu tlaku.

Proč si nečistit uši vatovou tyčinkou?

Pokud jste zvyklí čistit si uši vatovými tyčinkami, příště už to nedělejte. Nemá to žádné výhody, ale několik zdravotních rizik. „Ucho je citlivý orgán, o který je potřeba pečovat s velkou opatrností. Tvoří se v něm ušní maz, který je přirozeně vypuzován z ucha ven. Když si čistíte ucho vatovými tyčinkami, může někdy dojít k zatlačení ušního mazu zpět do zvukovodu,“ vysvětluje otorinolaryngolog Ivo Šlapák.

Kromě toho, že čištění vatovou tyčinkou nemusí být účinné, si tím můžete poranit ušní bubínek a poškodit sluch. Existují způsoby, jak si efektivně vyčistit uši a neublížit svému sluchu. Pokud vás trápí nepříjemný kašel, zatočte s ním pomocí léčivých sirupů, které si můžete sami vyrobit.  

Propláchněte si uši vodou

Můžete si jednoduše propláchnout uši obyčejnou vodou, která ušní maz změkčí. Díky tomu se sám dostane lépe ven. Není to nic, čeho byste se museli bát. Přiveďte vodu k varu a poté ji nechte zchladnout na 25 až 30 stupňů Celsia.

Vodu nalijte do injekční stříkačky bez jehly. Těsně před provedením zatáhněte za ušní lalůček, aby se ucho více otevřelo. Následně do něj jemně stříkněte ohřátou vodu. Při aplikaci si lehněte, abyste dosáhli co největšího účinku. Nakonec nechte vytéct vodu ven.

Použijte ušní sprej

Pokud si nechcete proplachovat uši vodou, můžete vyzkoušet ušní spreje, které jsou běžně dostupné v lékárnách. Jednoduše s nimi vyčistíte uši i dětem, kterým se proplachování vodou nemusí líbit. „I když jsme byli navyklí na čištění pomocí vatových tyčinek, dnešní doba nám umožňuje mnohem účinnější formy pomocí sprejů či kapek. Ty jsou většinou tvořeny na přírodní bázi a nenásilnou formou vyčistí vnější zvukovody, tvrdí otorinolaryngolog Chrbolka.

Vyzkoušejte ušní svíce

Ušní svíce vám mohou pomoci, když vás trápí zalehlé uši. Údajně by z nich měly vytáhnout i nečistoty. Při používání ušních svící musíte postupovat podle návodu. K provedení budete potřebovat dalšího člověka, který vám svíci v uchu podrží, zapálí a bude ji kontrolovat. Pro lepší efekt je potřeba využít více svící během několika dní.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod