Zatočte s kašlem pomocí léčivých sirupů. Vyrobíte je ze surovin, které máte běžně doma

 Zdraví 
20. listopadu 2020 13:26 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí sirupy na kašel umí zázraky Depositphotos
Zbavit se kašle bývá obvykle běh na dlouhou trať. V léčbě vám mohou pomoci léčivé sirupy, které si můžete vyrobit i sami. Navíc ze surovin, které máte běžně doma, takže nemusíte shánět žádné exotické přísady.

Jakmile se venku ochladí, přibývá nachlazení, která často provází nepříjemný kašel. Zatímco rýmu zvládnete vyléčit už za týden, s kašlem je to horší a léčba může trvat i několik týdnů. Pkud chcete léčbu urychlit, vsaďte na domácí sirup proti kašli. Představíme vám tři druhy, které spojuje jedna věc - všechny totiž vyrobíte ze zcela běžných surovin, které běžně najdete doma.

Cibulový zázrak

Cibule stejně jako česnek obsahuje důležitou látku, a to přírodní antibiotikum s názvem alicin. Tato látka má antibakteriální a fungicidní účinky. Díky alicinu se cibule uplatňuje jako pomocná léčba při nachlazení, bolesti horních dýchacích cest a na kašel. Vhodnou formou je například i cibulový sirup.

Co budete potřebovat

  • 2 velké cibule
  • med (alergici mohou použít obyčejný cukr)
  • citron (není nutný)

Postup

Cibuli a citron nakrájejte na kolečka a postupně je dejte do větší skleněné nádoby. Střídejte vrstvu cibule a vrstvu citronu, přičemž každou vrstvu zalijte lžící medu. Pak nechejte odležet minimálně tři hodiny, lépe přes noc. Jakmile cibule pustí šťávu, můžete sirup přecedit. Užívejte po lžičkách třikrát až čtyřikrát denně. Každý den si připravte čerstvou várku.

Mrkvový sirup

Další běžnou surovinou, kterou má hodně lidí doma, je mrkev. Tato kořenová zelenina dokáže posílit imunitu, posiluje srdečně-cévní systém, snižuje cholesterol, dodává kostem vápník, zlepšuje trávení a pokud si z ní připravíte sirup, pomůže vám uvolnit hleny z průdušek i plic. Kašel se tak brzy stane minulostí. Mrkvový sirup smějí užívat i diabetici.

Co budete potřebovat

  • 1/2 kg mrkve
  • 3-4 polévkové lžíce medu
  • pitnou vodu 

Postup

Mrkev omyjte, oškrábejte a nakrájejte na kousky. Vložte do vody a vařte, dokud nezměkne. Pak ji přeceďte, ale vodu, v níž se vařila, nevylévejte! Mrkev rozmělněte na kaši buď ručně nebo mixérem. Po vychladnutí vody (ve které se mrkev vařila) do ní přidejte med a míchejte, dokud se v ní med zcela nerozpustí. Nakonec do vody s medem vložte mrkvové pyré, opět dobře promíchejte a váš sirup na kašel a odhlenění je hotový  Skladujte v chladničce. Užívejte 3-4 polévkové lžíce sirupu denně. Brzy se budete cítit lépe.

Pivní sirup

Podle lékařů je teplé pivo výborný lék proti nachlazení, běžně se pije v Polsku místo svařeného vína. A Japonští vědci vyzkoumali, že látky obsažené v chmelu účinně bojují proti zápalu plic, bronchitidě a proti zánětům obecně. 

Co budete potřebovat

  • 150 g cukru
  • 0,5 litru piva

Postup

Nejprve rozpusťte cukr na mírném ohni, dokud se nepromění v karamel. Následně odstraňte hrnec z tepla a nalijte do něj pivo. Vraťte sirup na sporák a důkladně míchejte, aby se ingredience pěkně spojily. Vařte po dobu přibližně 15 až 20 minut, dokud nebude sirup vypadat jako med. Poté ho uložte do skleněné nádoby. O tom, jak doma vyrobit nosní kapky, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve