Objevte pro své zdraví čaj nečaj. Je skutečným elixírem zdraví

 Zdraví 
18. listopadu 2020 12:22 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jemné jehličky rooibosu umí vykouzlit příjemný nápoj a pevné zdraví Pixabay
Pod názvem čaj nečaj se někdy skrývá rooibos. Ale je pravdou, že je skutečně elixírem zdraví, takže stojí za to se o něm dozvědět víc a pravidelně ho pít.

Rooibos má svůj původ v Jižní Africe. Setkáte se s ním pod různými názvy. Býval označován jako Čaj horský, jindy se nazývá Červený keř, což je překlad slova rooibos. Latinsky se nazývá Aspalathus linearis. Na názvu ale nezáleží, jde o jeho zdravotní přínos.

Co obsahuje

Rooibos obsahuje celou řadu prospěšných látek. Z vitaminů zmiňme vitamin C a E. Ale najdeme zde také mnoho minerálních látek, například železo, vápník, měď, sodík, hořčík, zinek a draslík. Důležitý je také obsah antioxidantů, zvláště flavonoidů. Naopak stojí za zmínku, že rooibos neobsahuje kofein, takže se stává dobrým společníkem pro pitný režim těhotných žen a dětí. Také taninu je v něm jen málo, takže si nezkomplikujeme život nízkým vstřebáváním železa.

V čem nám prospívá

Rooibos má širokou škálu účinků. Velmi důležitá je jeho antioxidační schopnost, která byla prokázána řadou studií. Například v roce 2014 konali B. D. Canda, O. O. Oguntibeju a L. Marnewick z Jihoafrické republiky zajímavou studii, která zkoumala efekty pití tohoto nápoje, případně užívání doplňku stravy vyrobeného z rooibosu na stav jater laboratorních krys. Ať rooibos fermentovaný nebo zelený a též doplňky stravy fungují dle této studie jako silné antioxidanty.

Rooibos ale pomáhá i při hubnutí. Popisuje se, že potlačuje chuť k jídlu, což je samozřejmě dobrý způsob, jak nastartovat proces hubnutí. To tvrdí alespoň Dr. Tim Bond ve svém článku, který si můžete přečíst zde. Každopádně rooibos mírní žaludeční křeče, ulevuje od průjmů a jiných zažívacích obtíží. Pomáhá odvádět z těla různé odpadní látky. Rooibos vás uklidní a navodí lepší spánek. Prokázané antioxidační vlastnosti se podepisují i na dobré prevenci civilizačních chorob, jako je infarkt a mrtvice.

Rooibos nemusíte jen pít, dá se používat i zevně. V tom případě můžete využít jeho protizánětlivých účinků na kůži. Je současně tak jemný, že lze použít i pro citlivou pleť dětí. Najde proto užití při různých ekzémech, ale později i při akné a také při lupénce.

Jak připravovat

Rooibos se připravuje docela jednoduše tak, že zhruba jednu kávovou lžičku na šálek o objemu asi dvě deci zalijete vroucí vodou a necháte asi deset minut louhovat. Pro chuť je nejlepší hrneček zakrýt, aby neuniklo zvláštní aroma. Dle Dr. Tima Bonda můžete vypít denně až šest šálků tohoto nápoje. Pak budou samozřejmě zdravotní účinky velmi zřetelné. Podobně se dá připravit i nálev pro použití vnější. Rooibos se dá koupit i v nálevových sáčcích, ale podobně jako u klasických čajů je vhodnější použít kvalitní surovinu sypanou. O zdravé přípravě klasického čaje se můžete informovat v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum