Káva, čaj nebo džus. Obyčejné nápoje, které lze připravit zdravě

 Zdraví 
06. listopadu 2020 10:08 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mléko do kávy nepatří Depositphotos
Různé nápoje, které během dne pijeme, se podílejí na stavu našeho zdraví. Proto je důležité věnovat jejich přípravě náležitou pozornost. Máme několik důležitých rad.

Jste to, co jíte? Možná spíš to, co pijete. Proto je důležité věnovat správné přípravě nápojů velkou pozornost.

Voda

Základem našeho pitného režimu je voda. Ať už ji pijeme přímo, což je samozřejmě nejlepší, nebo ji využíváme jako surovinu k přípravě nejrůznějších druhů nápojů. Voda, kterou pijeme, by měla být kvalitní. Z vodovodních kohoutků sice teče pitná voda, což je velká výsada proti zemím, kde takovou vodu v kohoutku nemají, ale jen někde jde o vodu, která vám zajistí opravdu zdraví. Proto stojí za to někdy buď kupovat kvalitní kojeneckou vodu, anebo alespoň kvalitní balenou.

Někteří řeší problematiku přílišné tvrdosti vody pomocí filtrů. Pozor jen na to, abyste zase nepili vodu zbavenou příliš mnoha minerálů. Ani jeden extrém není dobrý. Z hlediska chuti připravovaných nápojů by ale voda neměla být cítit, neměla by být zbytečně tvrdá a s obsahem nežádoucích látek. Výsledkem je pak nedobrý čaj či káva. A samozřejmě zanesené konvice a kávovary. A také poškozené zdraví.

Káva

Při přípravě dobré kávy je nutné vedle vstupních surovin mít v pořádku i postup. Už mnohokrát bylo popsáno, že tzv. turecká káva, jak ji připravujeme v Česku, je nonsens. Lze pochopitelně připravit nejrůznější druhy kávy, včetně té v džezvě, ale nikdy by se neměla sedlina louhovat příliš dlouho v horké vodě. Proto se doporučuje mletou kávu připravovat buď filtrací, pomocí frenchpressu, jako espresso, nebo třeba jako coldbrew. Každý postup má své výhody a nevýhody, své zastánce a odpůrce, někomu chutná to a jinému ono, ale nikdy se nelouhuje káva tak, aby se z ní vylučovaly i zdraví škodlivé látky.

Zvažte také nutnost přidávat do kávy mléko. To slouží především k zakrytí nedobré chuti samotného druhu kávy. Navíc se tak nápoj stává hůř stravitelný a některé osoby citlivé na žlučník mohou mít vážné potíže.

Čaj

I při přípravě čaje se dopouštíme často velkých chyb. Opět je to přemrštěné louhování. Většina černých i zelených čajů se louhuje zhruba 2-3 minuty. Během té doby stojí za to pohybovat se sítkem či sáčkem. Fajnšmekři sáčkové čaje odmítají, ale nám nyní nejde ani tolik o chuť, jako o zdraví, které můžeme z takového nápoje získat. Sáček by neměl být z umělé hmoty, ale z papíru. Zelené čaje se zalévají vodou zchladlou zhruba na 80-90 stupňů Celsia. Černé pak vodou vroucí. Ovocné čaje i mnohé bylinkové se mohou louhovat delší dobu. Pozor ovšem na množství. Některé typy čajů se smí pít jen omezeně. Vždy si proto přečtěte příbalový leták, kde se dozvíte správný postup pro přípravu. Na druhou stranu, právě bylinkové čaje mohou vaše zdraví zásadně ovlivnit, jak si můžete přečíst třeba v článku zde.

Džusy

Pití džusu je ošidné z hlediska množství přijímaných kalorií. Pokud ale nechcete hubnout a chcete mít z ovocného nápoje největší užitek, pijte zásadně čerstvě vylisované šťávy. Existují různá zařízení do domácnosti, která vám umožní příslušné ovoce zpracovávat. Lis na jablka zná skoro každý. Případně si můžete pořídit opravdu kvalitní odšťavňovač, který se vejde i do domácí skříně. Čerstvá šťáva neobsahuje konzervanty, není tepelnou úpravou zbavena vitaminů a obsahuje všechny enzymy, které obsahuje i čerstvé ovoce. Navíc můžete odšťavňovat i zeleninu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod