Pro hubnutí zařaďte do stravy čekankový sirup. Prozradíme proč

 Zdraví 
19. února 2021 08:35 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čekanka obecná je léčivka s širokým využitím  Depositphotos
Čekankový sirup je stále oblíbenějším sladidlem. Vysvětlíme si proč. Pokud jej ještě nepoužíváte, dost možná začnete.

Snaha o redukci hmotnosti je pro naši společnost potřebná. Žijeme v nadbytku a navíc kvůli pandemii máme omezené možnosti pohybu. Jak tedy hubnout? Jednou z cest může být právě čekanka.

Co je čekankový sirup

Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky. Tato rostlina je známá především ve své modrokvěté variantě, ale setkáte se i se zbarvením od bílé po bledě růžovou. Čekanka se používá jako léčivka dávno. Už od starověku sloužila pro detoxikaci jater a čištění krve. Kořen čekanky se užíval jako náhražka kávy. Upražený má skutečně zajímavou chuť a dodnes je možné jej v této podobě koupit. Sirup z kořene čekanky má medovitou konzistenci, sladivost jako med a velmi příznivé složení.

Co obsahuje

Převážná část složení sirupu tvoří vláknina inulin. Tuto vlákninu obsahuje třeba i topinambur. Více o této rostlině si přečtěte třeba zde. Používají se pro ni i jiné názvy, konkrétně fruktan nebo fruktooligosacharid. Jde o krátké řetězce fruktózy, které jsou pro naše tělo nestravitelné. Čekankový sirup neobsahuje žádný tuk a žádné nasycené mastné kyseliny, žádné bílkoviny, žádnou sůl. Má jen 4,7 gramu sacharidů na 100 gramů produktu. A celé toto množství jsou cukry. Celých 100 gramů produktu má jen 161 kcal. To je jeden z důvodů, proč by nás měl tento produkt zajímat.

V čem prospívá

Díky inulinu je skvělou výživou hodných střevních bakterií. Dobrý stav střevní mikroflóry se nám odmění zlepšenou imunitou i lepší náladou. Zlepší se celkově trávení. Omezí se zánět v těle. Lidé trpící zácpou by měli pocítit úlevu od svých potíží, ale i ti, kdo mají spíš průjem by si měli svůj zdravotní stav zlepšit. Jestliže dosud sladíte, nasazením čekankového sirupu dojde k významnému zmenšení energetického příjmu a určitě uvidíte brzy úbytek na váze. Ten nastane i díky lepšímu fungování střev. Samozřejmostí by měl být tento sirup pro diabetiky, ale i pro kohokoliv, kdo to se svým zdravím myslí vážně a chce se například diabetu druhého typu vyhnout.

Jak použít

Čekankový sirup je poměrně drahý a vzhledem k množství vlákniny není možné jej používat neomezeně. Doporučuje se denní příjem maximálně do 20 gramů. Nad tuto hodnotu může dojít k mírnému nadýmání. Použití je celá řada. Můžete si jím osladit nápoje, připravit dezerty, palačinky, zmrzlinu či ochutit jogurt. Lze jím nahradit i tuk, takže při přípravě pečiva zredukujete nejen rafinovaný cukr, ale také tukový podíl, což je velmi užitečné. Jeden gram sirupu nahradí asi čtyři gramy tuku. Zejména osoby, které nejsou schopny se vzdát sladkých pokrmů, velmi ocení vlastnosti tohoto sirupu a vylepší své zdraví. Skladujte v suchu a chladnu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008