Květina, která vám daruje zdraví i vzácný vitamin D. Je plná živin a vitaminů

 Zdraví 
03. října 2020 10:36 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Topinambur lze používat při různých diagnózách Pixabay
Možná rostlinu s názvem topinambur znáte a používáte. Pokud ne, měli byste se na ni zaměřit, neboť je velmi prospěšná pro naše zdraví. Máme podrobnější informace.

Rostlina, která je nazývána slunečnice topinambur, jeruzalémský artyčok či židovské brambory, byla domovem původně v Jižní Americe a spolu s námořníky se v 16. století dostala do Evropy. Její hlízy jsou jedlé a poněkud připomínají brambory. Svými účinky se ale docela liší.

Krásná květina plná živin a vitaminů

Topinambur je obzvlášť v těchto dnech, kdy žlutě kvete podél cest, nepřehlédnutelnou nádhernou vysokou květinou. Vysloveně láká k tomu, abyste si jej nařezali do vázy, což také můžete bez obav učinit, neboť zplanělé druhy jsou invazivní a je vhodné je poněkud redukovat. Ale současně je škoda nevyužít přitom hlízy, které obsahují naprosto překvapivě i vitamin D, který jinak ze středoevropské stravy získáváme jen těžko. Místo škrobu pak hlíza topinamburu obsahuje inulin. K jeho přednostem se ještě dostaneme. Také zde je spousta vitaminů skupiny B a také hodně hořčíku. Asi nepřekvapí obsah vitaminu C. Najdeme zde i vápník a fosfor.

Jaké nemoci pomáhá léčit

Topinambur lze používat při různých diagnózách. Inulin, který je v nich obsažen, je totiž polysacharid s nasládlou chutí, který naše tělo dál neštěpí. Má proto téměř nulovou energetickou hodnotu, nezpůsobuje vyplavování inzulinu, nezvyšuje hladinu cukru v krvi a ve střevě se chová navíc jako vláknina. Už toto samo o sobě ukazuje na fakt, že se topinambur hodí pro redukci hmotnosti, pro diabetiky, pro osoby s nemocnou slinivkou a pro ty, kteří mají problémy s trávením.

Jestliže budete jíst hlízy topinamburu, pravděpodobně se vyhnete cukrovce druhého typu. Také si výrazně zlepšíte imunitu, která je závislá na správně fungujících střevech. Inulin je sice pro nás nestravitelný, ale slouží jako potrava pro hodné bakterie, které ve střevě žijí a podílí se na fungování našeho imunitního systému. Nemusíme dodávat další probiotika, inulin se o vše postará.

Další látky, které jsou v hlíze obsaženy, se hodí pro správné fungování všemožných procesů v těle. Stačí zmínit třeba podíl hořčíku a vitaminů řady B na fungování nervové soustavy. Vápník zase spolu s fosforem posílí naše kosti a zabrání osteoporóze. Vitamin D působí přímo na posílení imunitního systému. Zatímco v létě jsme schopni pokrýt jeho spotřebu díky pobytu na slunci, od podzimu do jara jsme odkázáni jen na příjem v potravinách či doplňcích. A kdo nemá dost ryb, může mít vitaminu D málo. Někdy se uvádí, že chybí až devadesáti procentům populace. Pochopitelně ani topinambury neobsahují všechno potřebné a je výhodné je kombinovat s další zeleninou. Příklad najdete třeba v článku zde.

Jak využít

Topinambury se dají použít různým způsobem. Nejvíc užitečných látek získáme ze syrových hlíz jejich odšťavněním. Abychom využili i všechen inulin, můžeme je nastrouhat a smíchat s bílým jogurtem či přidat do zeleninových salátů. Můžeme je též vařit podobně jako brambory. Samozřejmě je můžete upravovat i ve formě hranolků, můžete je zapékat a podobně použít dle vaší fantazie.

Topinambury mají jemnou slupku, která se nemusí nutně loupat. Ale protože jsou značně nerovné, je třeba je důkladně očistit kartáčkem a zbavit zeminy.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve