Úporný plevel, který ničí naše zahrádky. Znáte jeho léčebné účinky?

 Zdraví 
11. července 2018 08:17 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Postrach zahrádek má i své dobré využití Shutterstock
Bršlice, zvaná též kozí noha, je jeden z nejúpornějších plevelů, které na našich zahradách rostou. Ale současně je i velmi léčivou bylinou, která se dá navíc použít jako potravina. Nevěříte? Pak si přečtěte naše doporučení.

Bršlice je plevel, který zaroste celou zahrádku, zlikviduje vše a nedá se jen tak vyhubit. Existuje na něj chemie, existuje celá řada „zaručených“ postupů. Ale co k tomu přistoupit jinak. Hubit ho průběžně, a když už tuto bylinu máme, proč ji nevyužít? Doporučíme několik praktických použití bršlice.

Bršlice k jídlu

K jídlu jsou vhodné zejména mladé listy. Můžeme je využít různými způsoby. Jejich velkou předností je dobrá chuť a obsah vitaminu C, karotenoidů a minerálů. Listy můžeme použít do salátů, dát je jen tak na chleba s máslem, přidat s pažitkou či cibulkou do tvarohu, můžeme je dávat do polévky nebo je můžeme krátce hodit na rozpálený olivový olej. Fantazii se meze nekladou. Důležité je vědět, že jsou zdravé a můžete je bezpečně konzumovat. Je ovšem dobré znát i konkrétní léčivé použití.

Léčivé vlastnosti

Léčivé vlastnosti mají svůj základ ve schopnosti bršlice odkyselit váš organismus. Bylina působí pozitivně na metabolismus, který začne vylučovat velké množství kyselých usazenin z těla. Asi nepřekvapí, že tato bylina má velký význam při dně a obecně prospívá kloubům. Uvaříte-li si čaj z kořenů, bude působit močopudně. Bršlice také uvolňuje křeče. Nezapomeňte, že křeče bývají také často vyvolány nedostatkem horčíku. Tam bršlice tolik nepomůže a vy potřebujete vědět, jak do sebe hořčík dostat. K tomu vám pomůže zajímavý článek zde.

I zevně bršlice pomáhá

Pokud už byste měli bršlice plné zuby, můžete ji používat i zevně. Stačí si připravit třeba koupel na bolavé nohy či další klouby. Zde využijete kořeny rostliny. Sto gramů kořenů povaříte ve dvou litrech vody. Doba varu se doporučuje kolem 15 minut. Nálev pak ve vhodné nodobě rozřeďte na příjemnou teplotu a vložte bolavé končetiny.

Komáří štípance

Zevně můžete použít i listy. Prostě utrhněte list, rozemněte a přiložte na svědící komáří štípnutí. Pocítíte úlevu a otok po vpichu brzy splaskne. Použít můžete pochopitelně i při poštípání jiným hmyzem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008