Milovaný i nenáviděný manšestr může být in i v této době. Musíte jen vědět, jak ho nosit

 Móda 
14. února 2021 09:56 / Marie Popelková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Manšestr je znovu na výsluní Pixabay
Snad žádný jiný textilní materiál nevyvolává takové vášně jako manšestr. Někteří na něj nedají dopustit, druzí jej nesnášejí už od dětství a považují látku za naprosto předpotopní. Zlatou éru zažil manšestr v 70. letech, pak ho dlouho nebylo vidět a poslední roky je opět v módě. Pro své modely využívají manšestr i kultovní módní návrháři.

Historie manšestru sahá až do 18. století. Tehdy se jednalo o materiál, ze kterého se pro muže vyráběly pracovní oděvy. Později ale jeho kouzlu začaly podléhat také ženy a z manšestru se tak stala módní látka, kterou nakonec v různých podobách nosili úplně všichni.

Pokud jste manšestru ještě nepodlehli nebo k němu máte negativní vztah z mládí, zkuste mu dát ještě šanci. Dnešní manšestrákové outfity totiž zdaleka nepřipomínají usedlá hnědá sáčka či kalhoty, jak je znáte ze svého dětství.

Samet trochu jinak

Manšestr je látka s řezaným vlasem a typickou žebrovanou strukturou povrchu. Jde v podstatě o stříhaný samet, proužky po celé délce vznikají z odstávajících konců nití díky stříhání kotoučovými noži. Používá se na ležérní oblečení (kalhoty, obleky, jeansy, saka, sukně) s měkkým příjemným omakem. Předností manšestrové látky je její zvláštní plastický povrch, je příjemná na nošení a převážně se vyrábí z čisté bavlny.

Nejde o kalhoty nebo saka

Pokud máte manšestr spojený jen s kalhotami nebo saky, je čas si rozšířit obzory. Je totiž možné jej nosit doslova od hlavy po paty. Tedy nejen ve formě kalhot, ale i sukně, bundy nebo dalších. Hodně v módě jsou i manšestrové oversized košile. Méně odvážné dámy si mohou pořídit alespň manšestrový baret či jinou pokrývku hlavy.

Barevný i s potiskem

Co se barev týče, o manšestru je známo, že se dokáže zahalit prakticky do kteréhokoliv odstínu. Můžete tak sáhnout po podzimních zemitých tónech, jako je například okrová, zelená nebo hnědá. V zimě vypadá skvěle modrá, bílá nebo šedá. S příchodem jara lze zase vyzdvihnout červenou, žlutou nebo oranžovou. K dostání je dnes i manšestr s potiskem, takže na své by si měl přijít opravdu každý.

Jak ho nosit

Možností, jak nosit manšestr, je mnoho. Důležité je, aby se dámy v outfitu cítily dobře. Skvěle vypadají třeba hnědé manšestráky s černým rolákem a širokým páskem. Tento retro styl je teď hodně v módě. Chybu neuděláte ani šmrncovním manšestrákovým blejzrem. Manšestráková sukně bude vypadat perfektně k elegantní halence i v kombinaci s obyčejným bavlněným trikem.

Módní manšestrová oversized košile zase nejlépe vypadá, když si ji oblečete na tričko jako rozepnutou bundu a natáhnete k ní džíny s teniskami. Manšestrové kalhoty můžete zvolit rovné i s lehce zvonovým střihem. Opět k nim stačí dát obyčejné tričko nebo saténové tílko s krajkou, přes něj přehoďte kardigan nebo křivák, na nohy dejte chelsea boty a jste za hvězdu. Pořídit si můžete i celý manšestrový kalhotový kostým, záleží to jen na vás. O tom, že i drobný detail v podobě pásku může proměnit celý outfit, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod