Potraviny, které vás zasytí, aniž byste po nich přibrali kila navíc

 Zdraví 
11. února 2021 15:50 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Avokádo obsahuje kyselinu olejovou, která navozuje pocit sytosti Depositphotos
V zimním období si lidé příliš nehlídají svoji váhu. Všichni chodí zabalení v teplých bundách, takže nepociťují velkou motivaci se v jídle příliš omezovat. Problém nastává ve chvíli, kdy se pomalu začne blížit jaro a nadbytečný tuk nabraný během zimy zůstává. Proto byste se měli udržovat stále ve formě i během zimních měsíců. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny, po kterých nepřiberete a zároveň vás velmi dobře zasytí.

Chutě na jídlo způsobuje i stres, kterého v období pandemie rozhodně není málo. Rozšířil se sedavý způsob života, protože někteří začali pracovat z domova a celkově zlenivěli. To však s sebou nese negativní následky v podobě bolavých zad a přibírání tuků. Některé potraviny můžete konzumovat, aniž byste měli výčitky svědomí. Jsou totiž zdravé a dostatečně vás zasytí.

Avokádo

Avokádo je rozhodně potravinou číslo jedna. Obsahuje velké množství potřebných živin pro lidský organismus. Najdete v něm i tuk, ale pokud sníte pouze půl zeleného ovoce denně, přibírání se nemusíte obávat. Pokud cvičíte, můžete dávku zvýšit.

„Avokádo je doslova dokonalé jídlo. Najdete v něm vitaminy K, C, B5 a B6 a také klíčové minerály. Ve skutečnosti obsahuje více draslíku než banány. Má také překvapivě vysoký obsah vlákniny, takže pomáhá udržovat zdravé trávení,“ tvrdí nutriční poradce Daryl Gioffre, který se stará o jídelníček celebrit. Avokádo obsahuje také kyselinu olejovou, která navozuje pocit sytosti.

Odtučněný tvaroh

Tvaroh lze považovat za malý zázrak, je totiž bohatým zdrojem hned několika vitaminů a minerálů. Dále obsahuje prospěšné esenciální aminokyseliny, které si lidské tělo samo vytvořit nedokáže. Přibrat po jeho pravidelné konzumaci nemůžete, protože odtučněný tvaroh obsahuje velmi malé kalorické hodnoty. Navíc vám dodá pocit sytosti, takže nebudete mít sklon k přejídání. Tvaroh má i velmi podstatné zdravotní benefity. Eliminuje stres a podporuje zdravý růst kostí. Jaké další výhody přináší?

Fazole

Mezi zdravé a výživné potraviny se řadí i fazole. „Jsou vynikajícím zdrojem rostlinných bílkovin s vysokým obsahem vlákniny. Kromě toho i napomáhají snižovat hladinu škodlivého cholesterolu. Fazole se vyplatí jíst v případě, že držíte dietu,“ vysvětluje dietoložka Vandana Sheth.

Ve fazolích najdete i potřebné minerály. Rozhodně nejsou chudé na hořčík, draslík, železo nebo zinek. Dejte si však pozor na konzervované fazole, protože některé z nich mívají až příliš vysoké množství sodíku. Proto si raději pořiďte sušené fazole.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008