Neničte si zbytečně svá chodidla. Příčiny prasklin na patách většinou lze vyřešit

 Zdraví 
13. února 2021 18:12 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Praskání pat často způsobuje kožní mykóza Depositphotos
Popraskané paty dokáží velmi znepříjemnit život. Kromě toho, že praskliny nevypadají dobře, mohou i bolet. Chodidla jsou velmi důležitá, protože nesou celou váhu člověka. Bohužel se řadí mezi nejpodceňovanější část lidského těla. Proto bývá jejich pokožka velmi náchylná k poškození. Zjistěte, z jakých důvodů vám paty praskají a zaměřte se na jejich řešení.

O pokožku na patách sice můžete pečovat hned několika způsoby, ale ne vždy to stačí. Když se vám na nich začaly tvořit praskliny, pemza a horká lázeň už nemusí pomoct. „Pokud pokožka na patách ztvrdla, je mnohem méně pružná. Následkem toho praskne a rozdělí se,“ vysvětluje lékař Richard Handford, který za zabývá podiatrií.

Ztráta přirozené vlhkosti

Častou příčinou popraskaných pat je dehydratace. Pokožka na spodní straně chodidla velmi snadno vysychá. Má totiž relativně nízkou hustotu potních žláz, které v kůži udržují přirozenou rovnováhu vlhkosti. Pokud nebudete dbát na důslednou hydrataci pokožky na chodidlech, vysuší se vám postupně natolik, že začne praskat.

Nedostatek vlhkosti pokožky na chodidlech může způsobovat nedostatečný pitný režim. V případě, že přijímáte málo tekutin, napravte to. Optimálně byste měli vypít alespoň dva litry vody denně. Při striktním dodržování pitného režimu zanedlouho zpozorujete první změny.

Nadváha

Nadváha lidskému tělu škodí v mnoha směrech. Kromě toho, že zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob nebo těžkého průběhu covidu-19, ničí i chodidla. Nadměrná váha způsobí, že je na paty dlouhodobě vyvíjený neúměrný tlak, což vede k prasklinám. S nadváhou se pochopitelně těžko bojuje, ale když vytrváte, poděkují vám nejen chodidla, ale celé tělo.

Chybějící vitaminy

K poškození pokožky na nohou může vést i nedostatek některých vitaminů. Mnoho lidí si to často nechce připustit, ale konzumace nevhodné stravy bez potřebných živin nemusí spustit pouze trávicí potíže, ale celkově zhorší kvalitu života. Pokud ve stravě nepřijímáte dostatek vitaminů A, B2, E nebo K a zinku, vaše pokožka rychleji stárne, ztrácí pružnost a je náchylnější k mechanickému poškození. A na chodidlech se tento stav projeví patrně nejvíce.

Kožní mykóza

Mykózy si na chodidlech zpočátku nemusíte vůbec všimnout, protože se často projevuje pouze loupáním pat a svěděním či pálením. Může se však postupně rozšířit až k nehtům, což se léčí hůře. Pokud máte na plíseň podezření, zajděte ke svému lékaři. Dále čtěte: Věnujte svému zdraví hodinu denně a tělo se vám nesmírně odvděčí.

Nepadnoucí obuv

Nevhodná obuv vaše chodidla doslova mučí. Mezi nejhorší se řadí boty na podpatku, které nosí ženy, aby si připadaly přitažlivější. Nepohodlné boty způsobují otlaky, kuří oka a tvrdnutí pat. Na kvalitních botách se vyplatí nešetřit. Nezapomeňte, že chodidla vás musí celý život nést. Pokud si je brzy odrovnáte kvůli nevhodným botám, pomstí se vám za to zdravotními potížemi.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47