Odborníci na duševní zdraví radí, jak pozitivně zacházet s negativními myšlenkami

 Zdraví 
12. února 2021 19:19 / Mirka Malá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jak podle expertů zvládnout negativní myšlenky pozitivním způsobem  Pixabay
Představte si, že zrovna máte perfektní den a najednou si vybavíte špatnou vzpomínku, která se stala klidně i před lety. Všichni jsme to už zažili. Ale pro naše duševní zdraví není prospěšné zabývat se negativními myšlenkami. Odborníci na duševní zdraví proto radí, jak pozitivně zacházet s přetrvávajícími negativními myšlenkami.

V zásadě jde o to, že pokud vyvíjíte mentální energii k podrobení si konkrétní myšlenky, jedná se o techniku, která vštípí vašemu mozku tuto vlastnost potlačování. Je to všechno o vědomí mysli. Psycholog Ravi Kathuria říká, že "jsme vlastníky mysli, a můžeme ji tedy hlídat. Mnoho lidí se sice nenaučilo pozorovat své myšlenky, ale ti, kteří se je naučí vybírat a třídit, jsou na tom lépe."

Příznivé versus negativní myšlenky

I některé negativní myšlenky však mohou být užitečné a prospěšné pro vaše duševní zdraví. Předpokládejme například, že jste zažili traumatizující událost, jako je ztráta člena rodiny nebo špatný rozchod, anebo dokonce trapný okamžik v práci nebo ve škole. V takovém případě byste si takovou událost měli prožít se všemi doprovodnými pocity, říká psychoterapeutka Markesha Miller.

Ale když se tyto myšlenky objeví zdánlivě odnikud, pak se myšlenka stane rušivou. "Mají tendenci se vynořovat kvůli vnitřním konfliktům, kterým jednotlivec může čelit,“ říká Miller. Mohou být výsledkem nečeho nevyřešeného, nejistoty nebo velkého rozhodnutí, které se snažíte udělat.

Potlačování negativních myšlenek

Jak tedy přesměrovat mozek a potlačit nebo vystrnadit negativní myšlenky? Nejprve musíte pochopit, že hodně toho souvisí se zdrojem myšlenky. Pokud je vaše negativní myšlenka zakořeněna v traumatu, musíte jí čelit a prožít si ji, než ji potlačíte. V tomto případě podle Miller v podstatě přepíšete svůj starý příběh.

Pokud je myšlenka založena na pesimistické mentalitě, můžete se ji naučit zpochybnit. Takže pokud se například trápíte tím, že o vás někdo řekl něco špatného, identifikujte něco pozitivního, co o vás vaše okolí říká. "Problémem není mít špatné myšlenky, problémem je to, že jim věříme,“ říká Miller.

Také si musíte být vědomi svých spouštěčů. Co spouští vzorec vašich špatných myšlenek? Náhodné myšlenky nejsou tak náhodné, jak se zdají, říká psychoterapeutka Joanne Ketch. Informace a data se do vašeho mozku kódují podle intenzity vstupu. Například čím více emocí je v této myšlence zahrnuto, tím více je ten okamžik (nebo vztah nebo paměť) vtlačen do obvodů vašeho mozku.

Kromě vyhýbání se vašim známým vnitřním spouštěčům (nálada a biologické stavy jako je hlad a ospalost) a vnějším spouštěčům (hudba, hluk, lidé, místa nebo věci), můžete mozek zaměstnat pozitivními věcmi. "Přemýšlejte o dvou až třech věcech, které můžete jemně vtáhnout do mozku, abyste měli dobrou náladu místo té špatné,“ říká Ketch. "Těmito myšlenkami mohou být dobré vzpomínky, scény z přírody, pozitivní plány a myšlenky na cíle, kterých byste rádi dosáhli.“ Dalším nástrojem je zapojit se do něčeho smyslového. Můžete si umýt ruce vonným mýdlem, jít ven, zapálit svíčku nebo vonnou tyčinku, udělat si hezkou koupel.

Špatné myšlenky jsou dobré, když nám brání opakovat chyby nebo nás odrazují od negativních situací, které neslouží našemu nejlepšímu zájmu. Například Ketch říká, že pokud jste uvažovali o tom, že budete kontaktovat svého bývalého, negativní myšlenky vám mohou bránit v tom, abyste se znovu vrátili do situace, do které se vlastně vůbec vrátit nechcete.

Obecně většinou myslíme na to, že musíme něco rozhodnout nebo něco udělat. Je to evoluční pravidlo, protože takové pocity nás nutí k posunu směrem k přežití a pryč od hrozeb, říká terapeutka Karen Koenig. Myšlenky jsou vlastně všechny informace, takže i texty či e-maily. Úkolem našeho mozku je určit, zda jsou pro nás v tuto chvíli relevantní. "Často chceme vědět, jestli říkají něco pravdivého nebo ne, ale většinou je pak jen tak přežvykujeme v hlavě,“ říká Koenig. "Důležitější je, zda jsou myšlenky v tomto okamžiku užitečné. Jsou to odpadky nebo naopak poklady?“ Takže třiďte své myšlenky, neužitečné a negativní vyhazujte a zaměřujte se jen na ty pozitivní. Dále čtěte: Jak poznat rozdíl mezi pocitem smutku a depresí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve