Lidská psychika rozhoduje také o zdraví těla. Naučte se budovat zdravé sebevědomí

 Zdraví 
14. února 2021 10:41 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Odložte masku a poznejte své limity Pixabay
Lidská psychika rozhoduje o zdraví těla. Stres, výčitky, nejistota a jiné negativní pocity přitom naši psychiku rozkládají. Jak budovat zdravé sebevědomí? Máme dobrá doporučení.

Zdravé sebevědomí je základním pilířem našeho psychického i fyzického zdraví. Nestojí však ve vzduchoprázdnu, ale utváří se ve vztazích s okolím. Určitými událostmi jsme jakoby determinováni, na druhou stranu máme možnosti, jak se měnit a posilovat. Pokud tyto procesy člověk ovládne, žije se mu mnohem lépe.

Falešné sebevědomí

Je třeba odlišit zdravé sebevědomí od falešného sebevědomí, které sice oplývá sebejistotou, ale které není ničím reálným podloženo. Takto sebevědomí lidé sice mohou působit na první pohled výborně, ale vzápětí zjistíte, že jsou ve skutečnosti velmi nejistí. Jakmile přijde krize či nějaký životní otřes, jejich uměle budovaná stavba sebevědomí se rozsype jako pověstný domek z karet. Takto vytvářené sebevědomí je jakousi přetvářkou či kompenzací chybějícího zdravého sebevědomí. Prvním krokem ke zvládnutí problému je schopnost přiznat si, že problém existuje. Bohužel, za tuto hranici se málokdo odváží. Přesto jde o nutný krok.

Poznat sebe sama

Vedle odhalení nízkého sebevědomí by měl člověk začít pracovat na lepším poznání sebe sama. Jde o odhalení příčin stavu, který není dobrý. U někoho může jít o problematický vztah s rodiči či jedním z rodičů, u jiného nějaké citové zranění z dětství či dospívání. U někoho je vnitřní nejistota zdánlivě vrozená, jiný vystopuje jasné události, které jej srazily na zem. Jindy jde o to, jak vypadám, s jakou nemocí se potýkám. Je dobré, pokud si člověk umí udělat jakousi analýzu sebe sama. Člověk s nízkým sebevědomím si bude vědom především svých nedostatků. I ty je dobré si formulovat. Ale je potřeba hledat i přednosti. Ptát se, co umím, v čem jsem dobrý či dobrá. Zkusit si všímat, zač mne lidé oceňují. Ne vždy se tento proces podaří člověku jen tak. Často je vhodné vyhledat psychologa nebo jiného odborníka, který pomůže tímto zkoumáním projít.

Stavět na dobrém

Jakmile člověk pozná sám sebe, je třeba začít budovat své sebevědomí na tom, v čem má člověk úspěchy, v čem je dobrý. Představte si sportovce, kterému jde sprint, ale není vytrvalec. Pokud by se hlásil do vytrvalostních závodů, bude vždy mezi posledními. Jestliže správně pochopí, kde jsou jeho přednosti, bude vítězem. Podobně tomu je i u ostatních lidí. Jestliže je někdo manuálně zručný, nedává smysl, aby se tlačil do kancelářské pozice, kde bude nešťastný a zneuznaný. Stejně tak nemá smysl se snažit o koníčky, které nemají šanci na úspěch. Sice se říká, že se každý může naučit zpívat, ale pokud přece jen člověk nahlédne, že nemá hudební sluch, měl by asi toto pole opustit a své já stavět na něčem jiném.

Dávat si reálné cíle

Jsou lidé, kteří jsou doslova staviteli vzdušných zámků. Sní o tom, co všechno by udělali, kdyby byli v pozici premiéra či prezidenta, ale uniká jim denní praxe. Je mnohem lepší drobný denní cíl, který splníte, než vzdušný zámek, který se rozplyne a vás ujistí o tom, že jste k ničemu. Snažte se, abyste každý den mohli mít dobrý pocit, že jste udělali to, co jste si naplánovali. A dbejte na to, aby nešlo jen o úspěchy v oblasti, která se nedotýká vztahů s druhými lidmi, ale aby součástí vašeho života bylo i budování dobrých vazeb na druhé lidi. Dobrý pocit lze mít pochopitelně z toho, že splníte svůj záměr jít si alespoň půl hodiny zaběhat. Je ale také dobré si dát za cíl někoho navštívit, někomu pomoci, být užitečný pro druhé.

Myslete pozitivně

Třebaže se kolem nás děje mnoho špatností, přece je dobré se učit myslet pozitivně. Vnímat především to, co se podařilo. Z neúspěchů se v dobrém poučit, neopakovat zbytečně stejné chyby, ale přitom myslet především na úspěchy, na to, v čem jste dobří. Nenechte se zatlačit ke stejnému nadávání na poměry, jako má většina společnosti. I negativní věci lze překonávat pozitivně. Můžete se tak stát vzorem pro druhé. Ostrovem pohody a dobré nálady. A to vašemu sebevědomí pomůže víc než neustálé láteření na osud. Někdy je důvodem nízkého sebevědomí i přemíra práce. O tom si více přečtěte zde. Každopádně je vhodné se naučit na různé podněty k dalším a dalším aktivitám říkat jasné, ale laskavé "ne".

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve