Při potížích se slinivkou je dobré zařadit do jídelníčku lékořici a tyto další potraviny
K onemocnění slinivky může dojít z mnoha důvodů. K hlavním vyvolávačům vzniku onemocnění slinivky patří nadměrná konzumace alkoholu. Stranou nezůstává ani nevhodně sestavený jídelníček, například přemíra jídel bohatých na tuky. Roli ale hraje i stres, podpořený nepravidelným režimem bez odpočinku.
Je jasné, že pokud vás začne slinivka bolet, je nutné vyhledat pomoc lékaře. Každý, kdo má slinivku oslabenou či nemocnou, ale bude muset změnit svůj jídelníček. Strava by měla být dostatečně bohatá energeticky i na bílkoviny, ale zároveň nízkotučná. Nezapomínejte na vitaminy řady C a B, vhodné je doplňovat vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a minerály (zinek, selen, vápník a hořčík). Pokud chcete své slinivce ulevit, je dobré konzumovat potraviny, které vašemu pankreasu pomohou správně vykonávat svou funkci.
Kurkuma
Toto aromatické koření se využívá v kuchyni v čerstvé i sušené podobě. Ovšem zároveň má významné léčivé účinky. Kurkuma byla hojně využívána již na začátcích ajurvédy, nejstarší celostní medicíny na světě, jejíž počátky se stanovují kolem roku 2000 před naším letopočtem. Má mimo jiné protizánětlivé účinky, které mohou snížovat bolest. A také pomáhá pankreatu produkovat inzulín, regulovat hladinu cukru v krvi a předcházet cukrovce. Více jsme o léčivých účincích kurkumy psali zde.
Špenát
Špenát se vyznačuje vysokým obsahem vitaminu A může se pochlubit i vysokými hodnotami vitaminů skupiny B a vitaminu C. Z minerálů je nejvíce zastoupen draslík, hořčík, sodík, vápník, železo, mangan a měď. Vitamin B vyživuje pankreas a železo pomáhá snižovat zánět. Pokud vás ale trápí slinivka, raději špenát nedochucujte cibulí a česnekem - tyto potraviny slinivkáři obvykle špatně snášejí.
Brokolice
Brokolice je považována za jednu z nejzdravějších zelenin. Obsahuje velmi vysoké množství vitaminů (C, E, B1 - B6, provitamin A a D) a minerálů (železo, vápník, hořčík, draslík, mangan, selen, zinek, fosfor a chrom), kromě toho ale i dalších léčivých látek, které dokáží zcela zásadně ovlivnit zdraví, využívá se jako doplněk stravy při léčení nejrůznějších nemocí včetně rakoviny. Je plná flavonoidů, které pomáhají s detoxikací lidského těla.
Hrozny
Často se doporučuje jíst červené hrozny, protože obsahují resveratrol, silnou antioxidační látku. Ve složení hroznového vína vynikají především dva druhy živin: sacharidy a vitaminy skupiny B. Z minerálů je v hroznovém víně nejvíce zastoupen draslík a železo. Když jíte červené hrozny, můžete zmírnit zánět pankreatu.
Sladké brambory
Jedna středně velká sladká brambora (batát) poskytne lidskému tělu více než 100 procent denní doporučené dávky vitaminu A a více než dvě třetiny dávky vitaminu C. Batáty obsahují hodně manganu, draslíku, železa, vitaminu B6 a jsou bohatým zdrojem vlákniny. U laboratorních zvířat krmených batáty s bílou dužinou bylo zaznamenáno zlepšení činnosti buněk pankreatu, hladiny lipidů a kontroly glukózy a snížení inzulinové rezistence. Snížení inzulínové rezistence potvrdily i výzkumy s lidmi. Proto se batáty doporučuji při diabetu, a to navzdory tomu, že jsou nasládlé a obsahují sacharidy. Navíc existují důkazy, že batáty mohou snížit riziko rakoviny pankreatu až o 50 %.
Oregano
V tradiční medicíně je oregano používané k léčbě nemocí spojených s oxidací, jako je například cukrovka. Oregano je bohaté na přírodní fenolické antioxidanty. Existují vědecké výzkumy podporující názor, že oregano by mohlo být anti-hyperglykemické činidlo pro dlouhodobou kontrolu hyperglykémie a diabetických komplikací.
Pampeliška
Pampeliška je považována za účinnou při léčbě proti agresivním a odolným pankreatickým nádorovým buňkám. V roce 2012 vědci z Kanady zjistili, že extrakt z kořene pampelišky může být účinný v boji proti rakovinným buňkám bez významného vlivu na buňky nerakovinné. Čaj vyrobený z pampelišky je také známý při čištění střev a pomůže zotavit a léčit poškozené pankreatické tkáně.
Lékořice
V tradiční čínské medicíně se v souvislosti s poruchami slinivky využívá také lékořice. Podle výzkumů lékořice obsahuje protizánětlivé sloučeniny, které pracují na snížení bolestí a otoků spojených se slinivkou, jako je např. pankreatitida.