Královna zimního lesa posílí imunitu a významně se podílí na léčbě rakoviny. Najdete ji na kmenech listnatých stromů

 Zdraví 
16. ledna 2021 12:22 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Hlívu ústřičnou můžete sbírat od jara do podzimu  Depositphotos
Hlíva ústřičná je unikátní houba, má totiž velmi dobrý vliv na lidský organismus. Vysloužila si přezdívku královna zimního lesa. Vypadá totiž vznešeně, prospívá zdraví a k tomu ještě skvěle chutná. Navíc si ji nemusíte kupovat, ale najdete ji v lase. Hlívu můžete usušit, naložit do octa nebo ji přidat do polévky. Zjistěte, s jakými neduhy vám může pomoci.

Na hlívu ústřičnou narazíte v zimě na kmenech stromů. Můžete ji sbírat od konce podzimu až do začátku jara. Vyskytuje se v subtropických lesích a mírném podnebném pásu. Roste zejména na kmenech buků, topolů, ořešáků, vrb nebo bříz. Pokud rádi chodíte do lesa, můžete jít hledat hlívu hned.

Hlíva posiluje imunitní systém

Pravidelná konzumace hlívy ústřičné podporuje obranyschopnost organismu. V zimě je obzvláště důležité, aby vaše tělo dostávalo dostatečný příjem živin. Díky tomu dokáže lépe bojovat proti respiračním onemocněním či infekcím.

Královna zimního lesa obsahuje vitaminy B, C, D a K. Bohatá je také na draslík, zinek, jód nebo železo. Kromě minerálů v ní naleznete proteiny, terpeny nebo steroly. Hlíva ústřičná má prokazatelné protizánětlivé účinky, které zkoumali vědci v několika studiích. Jednu z nich si můžete přečíst zde.

Hlíva napomáhá při léčbě cukrovky a snižuje cholesterol

Hlívu ústřičnou můžete užívat jako podpůrný doplněk při léčbě cukrovky. Při pravidelné konzumaci léčivé houby dochází k vyrovnání hladiny glykémie. Navíc napomáhá snižovat vysoký cholesterol, který přináší mnoho zdravotních rizik.

Způsobuje kornatění cév, což může vyústit v infarkt myokardu nebo cévní mozkovou příhodu. Hladina cholesterolu se může zvyšovat i kvůli výše zmiňované cukrovce. Dále čtěte: Kořeny chřestu pomohou v boji proti depresím a stresu.

Hlíva významně zlepšuje zdravotní stav při léčbě rakoviny

Rakovina je stále velkým strašákem, protože často končí smrtí. Vědci učinili skvělý objev, když zjistili, že hlíva ústřičná funguje jako klíčová podpora při léčbě rakoviny. Studií proběhlo hned několik. Jednu z nich si můžete přečíst zde.

Pacienti, kteří podstupují radioterapii či chemoterapii a konzumují hlívu, snáší léčbu lépe. Ukázalo se, že se královna zimního lesa dokáže i významně podílet na likvidování rakovinových buněk. Hlívu ústřičnou lze používat jako doplňkovou léčbu různých druhů rakoviny. Účinky houby ocení zejména ti, které postihla rakovina střev či prsou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?