Nyní je vhodná doba na očkování proti klíšťové encefalitidě. Vyhnete se virovému onemocnění způsobující zánět mozku

 Zdraví 
16. ledna 2021 08:32 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je dobré využít dobu, kdy klíšťata nejsou aktivní Pixabay
V médiích se stále mluví o očkování proti covidu. Je ale škoda, že se našinci vyhýbají i jiným očkováním. Právě nyní je vhodná chvíle pro očkování proti klíšťové encefalitidě.

Klíšťová encefalitida je klíšťový zánět mozku. Jde o virové onemocnění, které může být i smrtelné. Často také zanechává značné následky.

Podrobnosti o očkování

Očkování probíhá postupně ve třech krocích. Po první dávce následuje druhá s odstupem jednoho až tří měsíců. Po druhé dávce pak třetí za pět až dvanáct měsíců. Pokud se začne očkovat později a venku je již teplo a klíšťata začínají být aktivní, je třeba očkovací proces urychlit. Druhá dávka se pak dává 14 dnů po první. Imunita vzniká zhruba za dva týdny po druhé dávce. Po třetí dávce potom imunita trvá další tři roky. Po této době lze imunitu prodloužit další dávkou, která už stačí jen jedna. Je vhodné ji podat nejpozději do pátého roku po třetí dávce.

Cena

Očkování proti klíšťové encefalitidě si pacient doplácí. Není právě levné. Jedna dávka stojí kolem 800 Kč. Zdravotní pojišťovny na očkování přispívají, ale ne v celém rozsahu. Je ale pravdou, že se očkování vyplatí. Kdo zažil nemoc na vlastní kůži nebo měl někoho blízkého s touto nemocí, nepochybuje o důležitosti očkování. Očkovat se mohou děti od jednoho roku. Přitom ale s narůstajícím věkem závažnost průběhu nemoci stoupá. A právě v České republice je také mnoho lokalit, kde jsou klíšťata infikovaná. Pobyt v přírodě bez očkování se tak stává docela hazardem se zdravím.

Jak se nemoc projevuje

Klíšťová encefalitida může zpočátku vypadat jako běžná viróza. Přijdou horečky, bolesti svalů, kloubů a hlavy. Po nějaké době se nemocnému uleví, ale nemoc zanedlouho vstoupí do dalšího stadia. Typická je také světloplachost, negativní vnímání hluku, bolest šíje. Léčba, která by přímo pomáhala neexistuje. Jen je možné tlumit některé příznaky a pacienta při vážnějších průbězích sledovat. I to je důvod pro očkování, které nemoci předchází.

Co když jsem nemoc prodělal

Řada lidí má také nejasno v tom, jak se stane, že se ani po přisátí mnoha klíšťat nenakazí. Důvod může být docela prostý. Náš imunitní systém může nemoc porazit. Je to stejné, jako i při současné covidové pandemii. V domácnosti jsou běžně někteří nakažení a někteří negativní. A to i při blízkém kontaktu. To svědčí o tom, že imunitní systém každého jedince funguje jinak. Může se ale stát, že se příště setkáte s infikovaným klíštětem v době, kdy budete oslabeni. Stačí větší stres v práci, starosti doma, prodělané onemocnění a najednou vaše imunita selže.

Je ovšem pravdou, že lidé, kteří prodělali onemocnění, jsou imunní třeba i na celý život. Je také fakt, že člověk po setkání s infikovaným klíštětem vytváří protilátky. Pokud vysloveně nechcete projít očkováním, měli byste si nechat udělat test na protilátky a zjistit, zda jste dostatečně odolní. Test není příliš složitý a stojí kolem 600 Kč. V odůvodněných případech jej může lékař předepsat. Další informace o očkování pak můžete čerpat i v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008