Nepříjemné záněty dutin. Jak vznikají a jak jim čelit

 Zdraví 
14. ledna 2021 15:58 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Záněty dutin začínají obvykle v dětském věku Pixabay
Současné chladné počasí je jako stvořené pro vznik nějaké nepříjemné infekce. Nemusí přitom jít hned o covid. Máme několik doporučení, jak čelit zánětu dutin.

Zánět dutin je poměrně časté onemocnění, které může být akutní, ale též chronické. A právě chronickými záněty trpí u nás až 16 procent populace, což není málo. Máme některá doporučení, která by mohla vést k úpravě stavu.

Jak vzniká zánět dutin

Zánět dutin může vzniknout různým způsobem. Nejčastěji začíná jako virový zánět, na který nasedne bakteriální infekce, která následně osídlí nějakou vedlejší nosní dutinu. Někdy může být na vině také zánět zubů, jindy je hlavní příčinou nějaká mechanická překážka v nose, například nosní mandle u dětí. Zdrojem prvotních potíží ale může být třeba i alergie. Výsledkem jsou každopádně dutiny, kde vzniká zánět. Může probíhat relativně skrytým způsobem, ale při podráždění se nemoc dá do pohybu.

Příznaky

U akutního zánětu je vše poměrně jasné. Dostaví se bolest dutin, teplota či spíš horečka. Nos bude ucpaný. Není pravidlem, že by se dalo něco vysmrkat. Pokud ano, je hlen žlutý či zelený, což svědčí o probíhající bakteriální infekci. Obvyklá je i ztráta čichu. Příznaky se mohou šířit do oblasti uší či krku. Jindy zase míří k očím, mohou přejít i do zánětu spojivek. V nejhorším případě může být napaden i mozek. Tento stav je už život ohrožující. Postižený nemůže dát obvykle bradu k hrudníku a pociťuje silné bolesti hlavy. Je citlivý na světlo i zvuky.

U chronického zánětu není většina akutních příznaků patrná. Stav se někdy zhoršuje, jindy se zdá, že je vše v pořádku. Tento stav se může měnit v průběhu dne. Obyčejně je člověk s chronickým zánětem dutin citlivý na chlad. Někdy může dojít i k tomu, že se některá dutina uzavře a současně se v objevuje stále nový sekret, což vede k tlaku, který se pak nějakým směrem musí provalit. Jsou známé takové situace, kdy dojde k provalení do očnice, což je třeba chirurgicky řešit. V jiných případech zase infekce zamíří až směrem k průduškám a plicím.

Léčba

Pokud máte zřetelné příznaky akutního zánětu, hnisavý výtok z nosu, bolesti v oblasti dutin či současně bolesti v uších i krku, dovede vás to k lékaři, což je dobře. Lékař obvykle nasadí potřebná antibiotika, doporučí léky na ředění hlenů a podle potřeby rozhodne i o možné punkci, kdy dojde k uvolnění dutiny prostřednictvím příslušného nástroje. Pokud zákrok provádí šikovný lékař, nemusíte se obávat. Mělo by se k tomu ale přistoupit až ve chvíli, kdy selžou ostatní prostředky.

Velmi důležitý je přístup samotného pacienta, který může svou snahou a nasazením pomoci nemoc zlikvidovat. To platí zejména v případech, kdy se jedná o chronický zánět. Tam jde opravdu o trpělivou mravenčí spolupráci. Obvykle se doporučuje udržovat oblast obličeje v teple. Venku nosit v chladném počasí čepice. Teplo by nemělo být suché. Velmi vhodné je napařování a proplachování nosu buď mořskou vodou ve spreji či Vincentkou ve spreji, případně proplachování slanou vodou pomocí konvičky na průplach nosu. Pro napařování se hodí i čaj z heřmánku. Měli byste pít hodně tekutin. Podle doporučení lékaře užívejte léky na ředění hlenu. Usnadní se tím odtok sekretu z dutin, což povede k úlevě. Celkově by měl člověk, který trpí chronickým zánětem dutin, mít zvýšený přísun vitaminu C, antioxidantů a třeba i selenu a zinku. Obecně se hodí všechny prostředky, které podporují imunitu. Mluví se o nich například v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod