Jak udržet lupy pod kontrolou? Přinášíme pár dobrých rad

 Zdraví 
21. července 2018 13:27 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zhruba polovina populace trpí tvorbou lupů Depositphotos
Zhruba polovina populace trpí tvorbou lupů. Jde o nepříjemné a neléčitelné onemocnění, které ale lze přesto udržet pod kontrolou. Přinášíme důležité informace, které vám v tom pomohou.

Je třeba si především uvědomit, proč lupy vznikají. Jde o nepřiměřenou reakci těla na vedlejší produkt metabolismu houby, která obývá běžně povrch našeho těla. Tato houba se živí opět přirozeně produkovaným mazem. V tom, co se děje na naší hlavě tedy není nic špatného, jen máme tu smůlu, že u poloviny lidí na tento děj reaguje tělo nepřiměřeně a začne odlupovat části pokožky, aby se produktu metabolismu houby zbavilo.

Šampóny

Určitě dobrou volbou jsou různé speciální šampóny, které se proti lupům vyrábějí. Je jich na trhu více typů a můžete si proto vybrat takový, který vám vyhovuje. Šampóny by se měly používat asi třikrát až čtyřikrát týdně. Pokud si myjete hlavu každý den, nemusíte si ji mýt speciálním šampónem. Počítejte ale s tím, že je velmi pravděpodobné, že budete muset šampón proti lupům používat po celý život. Na druhou stranu to není zase takové neštěstí. Některé tyto šampóny jsou i dobrou prevencí proti vším, které občas děti přinesou ze školky či školy.

Domácí prostředky

Určitě je možné proti lupům použít i různé domácí prostředky. Mělo by jít logicky o látky, které buď zbaví pokožku kožního mazu, nebo které mají schopnost likvidovat houbu, která se na hlavě přirozeně vyskytuje. Další možností jsou prostředky, které mají chladivý účinek. Takovým prostředkem je například máta. Účinky chladivých látek slouží ale jen proti úpornému svědění. Samotný problém s lupy neřeší.

Nejběžnějším domácím prostředkem je ocet. Smíchejte 6 lžic vody a 2 lžíce octa. Roztok naneste před spaním na pokožku hlavy pomocí tampónku z vaty. Ráno vlasy umyjte bylinným šampónem. Po umytí vlasy opláchněte octovou vodou, kterou si připravíte smícháním půl litru vody a jedné lžíce octa. Postup opakujte jednou týdně po dobu alespoň tří měsíců. O dalším skvělém využití octa se dočtete i v článku, který řeší plíseň na nehtech u nohou.

Někdy mohou vypadat lákavě různé recepty, které doporučují vlasy natírat kvalitním olejem. Může to být dáno i vzpomínkou na dobu, kdy jste tak ošetřovali pokožku svého dítěte. Rozdíl je v tom, že dítě nemá ještě vyvinutou schopnost produkce mazu. Olejem tedy nahrazujeme to, co se nám tvoří běžně. Jestliže ale člověk, který má problém s lupy, nanese na hlavu vrstvičku oleje, dodá houbě další potravu a svůj problém tedy spíš zvětší.

Lékařská péče

Problém s lupy se může někdy tak rozrůst, že je potřeba vyhledat lékařskou péči. Je tomu tak hlavně tehdy, když se objeví i výrazné zarudnutí pokožky a lupy se stanou výraznějšími a tvrdšími. V zásadě se z lupů, kterým se nevěnujete, může rozvinout seborrhoická dermatitida či psoriáza. Jestliže se vám zkrátka situace nezdá, neváhejte a běžte k lékaři. Předepíše vám speciální přípravek, který vrátí situaci do normálu, a vy pak můžete pokračovat v běžném užívání šampónu proti lupům.

Životospráva

Stejně jako u mnoha jiných nemocí je i v případě lupů důležitá správná životospráva. Je nepochybné, že strava s menším obsahem jednoduchých i komplexních cukrů, ale také pobyt na čerstvém vzduchu a další prvky zdravého životního stylu umožňují udržovat pokožku hlavy v lepším stavu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47