Plevel, který dokonale funguje jako náhrada syntetických hormonů pro ženy

 Zdraví 
21. července 2018 09:29 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jetel je ceněná přírodní léčivka Pixabay
Roste na každé louce doslova v trsech a nasbírat si jej pro domácí použití není žádný problém. Jetel není jen plevel nebo jídlo pro užitková zvířata, dokonale funguje i jako náhrada syntetických hormonů pro ženy.

Máte nepravidelný cyklus? Jste po těhotenství? Nebo se snad blížíte k menopauze? Pak vás možná trápí obtíže spojené s hormonální nerovnováhou. Obyčejný jetel vás však může srovnat velmi rychle.

Náhrada hormonů

Zapomeňte na chemické hormony. Možnost užívat je nechte až na posledním místě. Jedním z nejúčinnějších prostředků pro srovnávání hormonální hladiny je obyčejný jetel luční a terapie s ním má neuvěřitelně rychlé a dobré výsledky. A věděli to už naši předkové. Dříve jej využívali hlavně do jídel nebo bylinných čajových směsí.

Spousta cenných látek

Dnes se na jetel díváme spíše jako na obtížný plevel, kterého je nutno se zbavit, pokud se objeví někde v okolí našeho domu. A je to velká škoda. Jetel je ceněný především pro vysoký obsah fytoestrogenů. Jde o čistě přírodní látky, které jsou nápadně podobné ženským pohlavním hormonům. Právě tyto fytoestrogeny se v našem jídelníčku skoro vůbec neobjevují a je tedy žádoucí je doplňovat. Zejména v období, kdy hormony nemáme zcela srovnané.

V případě, že tělu dodáme dávku hormonů, které mu chybí, bude spokojené a přestane nás upozorňovat na problémy. Zmizí výkyvy nálad, poruchy spánku, návaly, řídnutí kostí nebo snížené libido. Jetel toho umí ale mnohem víc. Pomůže s kvalitnějším sexuálním životem, zbaví vás problémů s premenstruačním syndromem a také umí oddálit stárnutí. Květy jetele mohou být i jemným přírodním sladidlem.

Pozitivní účinky na zdraví

Nejen o hormony však jetel pečuje. Hravě si umí poradit i s bronchitidou, průjmy, revmatismem, nefunkčním lymfatickým systémem a dokonce úspěšně bojuje i s cukrovkou. Pokud jej použijeme pro léčbu zevně, pak nám značně uleví při kožních obtížích a ekzémech. Obklady se využívaly také při příušnicích.

Příprava jetele k pití

Jetel je možné sbírat na loukách po celou sezonu – tedy od jara do podzimu. Vyvarujte se znečištěných oblastí a míst kolem silnic. Nejlépe jej sbírejte v čisté přírodě. Sbírat můžete listy i květy, obojí má terapeutické účinky. Až si jej přinesete domů, můžete jej buď ihned ve stínu usušit a schovat si jej na zimu, až venku nebude.

Případně si z něj můžete připravit léčivý čaj. Hrst jetele zalijte půl litrem vody a nechte čtvrt hodiny louhovat. Pak sceďte. Pro pití můžete dosladit medem. Případně vylouhovanou směs nalijte do koupele nebo používejte přímo k obkladům.

Ochutnejte luční polévku z jetele

  • 4 hrstě jetele
  • 50 g celozrnné mouky
  • 2 mrkve
  • 1 lžíce oleje
  • 100 g naklíčené pšenice
  • 1 lžíce kmínu
  • sůl

Dobře umytý jetel spařte horkou vodou a pět minut ho nechte stát, aby změkl. Rozmixujte a vlijte do litru slané vroucí vody. Pomalu vmíchejte celozrnnou mouku a přidejte kmín. Vařte deset minut. Přidejte olej a odstavte. Dle chuti dosolte. Do jetelové polévky na talířích přidejte syrovou nastrouhanou mrkev, naklíčenou pšenici a nadrobno posekanou petrželku.

Témata: jetel, louka, plevel, léčba, ženy
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve