Zamilovali jste se? Jde pouze o vyhrocenou chemickou reakci organismu

 Vztahy 
18. července 2018 17:24 / Martina Langová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Letní láska mívá většinou jen krátké trvání Shutterstock
Je to každý rok to samé. Vyrazíme na dovolenou a už se nám nabízí spousta příležitostí prožít si jedinečný románek. Pokud jsme zadaní, šance na románek neřešíme, v opačném případě nám takový bláznivý flirt může pěkně zamávat se životem.

Přichází to jako blesk z čistého nebe a pěkně nám rozdmýchá city. Ať už on nebo ona se v tu chvíli zdají být naprosto jedinečnými osobami, které nám měly vstoupit do života. Většinou však odcházejí stejně rychle jako přišly.

Není to nic výjimečného

Z průzkumů, kteří provedli šťouraví experti, se zjistilo, že letní lásku prožije každý pátý z nás. Ovšem jen mizivému procentu lidí pak vydrží i v běžném životě. Jsou však i takové příběhy, které končí opravdovým happy endem. Ale je to spíše jen výjimka.

Zamilovanost je jen chemie

Chemici vidí letní lásky naprosto jednoznačně – podle nich jde pouze o divokou chemickou rovnici, kterou lze v jejich řeči zapsat jako C8H11N. V překladu to znamená, že se v našem těle přemnoží hormon fenylethylamin.

Je produkován tou částí mozku, která je zodpovědná za emoce. Pokud se k sobě přiblíží dva jedinci, kteří si jsou velmi sympatičtí, pak dochází doslova k chemickému výbuchu.

Postupné zamilovávání

Celá bláznivá zamilovanost se odehrává jen v několika málo vteřinách. Nejprve zjistíme, že je nám protějšek sympatický, navíc nám ještě voní a vypadá opravdu dobře. To všechno chemicky změní sítnici oka, kde sídlí třicet milionů tyčinek a sedm milionů čípků. To vše vyšle signály přímo do mozku doslova raketovou rychlostí – 43 km/ h.

Mozek tedy bleskurychle zjistí, že se vám daný jedinec líbí a sám je ihned schopen vyhodnotit, jestli by to pro vás mohl být ten pravý nebo ta pravá. Ovšem informace k mozku neposílají jen oči. Také ucho hraje v prvních vteřinách seznámení velkou roli. Sbírá akustické informace (hlas protějšku, smích…) a rovněž je posílá k mozku. Pozadu nestojí ani čichový orgán – nos. Ten zbystří svůj smysl na maximum a zjišťuje, jestli charakteristické látky vylučované kůží a potními žlázami vám voní či nikoliv.

Mozek v hlavní roli

Jakmile mozek vyhodnotí signály od všech svých spolupracovníků – tedy oka, ucha a nosu, je schopen všechny informace srovnat a porovnat je se všemi vlastními informacemi, které získal v průběhu života. Pokud jsou vyvolány negativní vzpomínky, nenastane žádná reakce. V opačném případě nastane nejen v hlavě, ale v celém těle obrovský poplach.

Celkový počet čtrnáct miliard nervových buněk rozkáže hypotalamu, velkému jako hrášek, aby předal signál do kůry nadledvin a vyplavil se tak adrenalin a další hormony. Ti všichni dále předávají informace do zbytku těla. A nemyslete si, že jde o kdovíjak dlouhou dobu. Od prvního setkání s vaším favoritem až po tento okamžik, uplynuly pouhé čtyři vteřiny.

Tělo blázní

Pokud je tedy hodnocení mozku pozitivní, nastává neskutečně bouřlivá reakce v celém těle. Svaly v celém těle jsou napnuté, žaludek pracuje na 120 procent, srdeční tep se zvýší až o 60 procent a kůže v obličeji začne rudnout. Zorničky jsou rozšířené a tělo prahne po doteku. Každý dotek působí jako elektrický šok. V tuhle chvíli je to jasné – zamilovali jste se. Přirozená chemie je nejlepší afrodiziakum.

Věděli jste, že…?

  • Při polibku dvou zamilovaných reaguje mozek stejně, jako byste si šňupli kokain?
  • Zamilovanost je dobrá pro naše zdraví – posiluje srdce, svaly a zlepšuje náladu.
  • Pravá zamilovanost vydrží maximálně dva roky, pak už hovoříme o lásce.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod