Roste vám na zahradě rybíz? Využijte ho pro zdraví i pro krásu

 Zdraví 
15. července 2018 09:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rybíz je hotová vitaminová bomba Shutterstock
Rybíz je v Česku poměrně oblíbené bobulové ovoce, které nechybí snad na žádné zahrádce. Někdo má rád rybíz červený, jiný bílý nebo černý. Pro zdraví je nejlepší černý rybíz, ale ani ostatní druhy moc nezaostávají. Kromě toho, že rybíz zvládne zatočit s celou řadou neduhů, pomáhá i v kosmetice. Například při padání vlasů, akné nebo poškozených nehtech.

Rybíz by si měl dopřát každý, koho trápí častá nachlazení, chřipka, angína, rýma, křečové žíly či celkově oslabená imunita. O účincích černého rybízu na alergie jsme psali zde. Umí toho ale podstatně více.

Malé bobule, hodně vitaminů

Ať už si pochutnáte na jakémkoliv rybízu, uděláte hodně pro své zdraví. Drobné bobule obsahují vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, provitamin A, vápník, železo, mangan, draslík, zinek. Černý rybíz obsahuje 3x více vitaminu C než červený a bílý, navíc má vysoký obsah rutinu, který zlepšuje stav cévních stěn, používá se tedy při ateroskleróze (zvápenatění tepen), křečových žilách, hemoroidech, křehkosti a lámavosti cév. Jedna bobulka rybízu obsahuje až 2 mg vitaminu C, množství kolem 40 bobulí tedy pokrývá denní doporučenou dávku tohoto vitaminu.

Rutin má velký význam pro zdraví našeho cévního systému. Z vitaminů skupiny B je v rybízu nejvíce niacinu (B3) a kyseliny pantothenové (B5) - jde tedy o vitaminy prospěšné našim nervům, vlasům a kůži.

Plody rybízu jsou též bohaté na karoteny, významné antioxidanty, které se v těle přetvářejí na vitamin A, ochránce našeho zraku a sliznic a stimulátoru imunity. Obsahují důležité nenasycené mastné kyseliny (v semenech), třísloviny a mají vysoký podíl pektinu. Vzájemná kombinace všech těchto zdraví prospěšných látek stojí za mnohými blahodárnými účinky rybízu na naši celkovou kondici.

Na chřipku i šeroslepost

Nemocí, se kterými umí rybíz zatočit, je opravdu velké množství.

  • křehkost cév (fragilita kapilár), modřiny
  • kornatění tepen 
  • křečové žíly
  • hemoroidy
  • horečka
  • posílení organismu
  • nachlazení, chřipka
  • poruchy zraku, šeroslepost, unavené oči
  • chronické záněty močových cest
  • infekční záněty dýchacích cest
  • revma
  • záněty v krku a v ústní dutině
  • chrání před vznikem rakoviny
  • vysoký krevní tlak
  • otoky končetin
  • posiluje imunitu

Nálev z listů: 2 kávové lžičky zalijte 1/4 1 vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat, pijte 2 až 3x denně. Používejte mladé listy.

Nálev z plodů: 2 kávové lžičky zalijte 1/4 1 studené vody, nechte přejít varem a 15 minut vyluhujte. Pijte 3 šálky denně.

Červený rybíz

Flavony obsažené v červeném rybízu působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Napomáhají sekreci různých šťáv. Zabraňují infekci močových cest. Přinášejí úlevu při zánětu.

Rybízová šťáva je zvláště hodnotná pro ledviny a působí proti zánětlivým pochodům v těle. Zmírňuje také zahlenění zažívacího ústrojí. Rovněž má schopnost snížit horečku a je tak skvělým pomocníkem při nachlazení.

Černý rybíz

Působí močopudně a potopudně, proti hnilobě, proti artritidě, průjmu, kurdějím a posiluje žaludek. Díky obsaženým antioxidantům jsou bobule černého rybízu prevencí proti demenci a stárnutí buněk, tkání, orgánů a organizmu.

Komplex flavonoidů s účinkem na cévy má (zejména v kombinaci s vitaminem C) ochranný vliv na buňky, orgány, cévy a zvýšení hladiny antioxidantů. Pomáhá i s ledvinovými kameny a skvělý je také při prevenci onkologických onemocnění.

Rybíz pro krásu

Rybíz ovšem nabízí i něco navíc. Má totiž pozitivní vliv i na naši krásu. Rybízovou kúru by si měl dopřát každý, koho trápí problémy s poškozenými nehty, vypadávajícími vlasy nebo akné. Zároveň má rybíz schopnost hydratovat pokožku.

Domácí masky z rybízu

Vyrobit si domácí masku z rybízu je opravdu velmi snadné. V podstatě stačí rozmačkat několik bobulí a nanést na pleť. Nechte působit asi 15 až 20 minut a pak vše očistěte.

Na mastnou pleť se hodí zejména červený nebo bílý rybíz, pro suchou a normální pleť je zase ideální černý rybíz. Pro hydratační masku smíchejte 5 lžic rozmixovaného černého rybízu se dvěma lžícemi jogurtu. Pokud si chcete dopřát výživnou masku, smíchejte šťávu z pěti lžic černého rybízu s 10 lžícemi vyšlehané smetany a jedním vaječným žloutkem.

Rybízovou masku si dopřejte i po intenzivním slunění, kdy vaše pleť trpí. Rozmačkané ovoce v tomto případě opět smíchejte s bílým jogurtem, případně olejem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve