Přírodní medicína, která vám bezpečně uleví při onemocnění dnou

 Zdraví 
12. července 2018 08:04 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Bolest se často soustřeďuje do palce u nohou Shutterstock
Dna je nepříjemné kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu a vylučování kyseliny močové. Od bolestí uleví nejen prášky, ale také změna životního stylu a přírodní prostředky, které znaly už naše prababičky.

Celer pomáhá hned na několik způsobů

Můžete si z něj připravit čerstvou šťávu. Denně stačí, když jí vypijete 100 mililitrů. Účinný je i nápoj z celerových semínek. Dvě čajové lžičky přelijte 200 mililitry studené vody, nechte přes noc vyluhovat a sceďte. Pijte třikrát denně.

Z celeru si můžete připravit také pomazánku. Sto gramů očištěného celeru nastrouhejte najemno, přidejte 200 gramů tvarohu, dva stroužky česneku a dochuťte solí a bylinkami. Natírejte ideálně na celozrnný chléb.

Hladinu kyseliny močové sníží i ovoce

Starým lidovým receptem proti dně jsou třešně. Podobný účinek mají višně, jahody a borůvky. Dobře působí i třešňová a borůvková šťáva.

Krev čistící účinky má také libeček lékařský. Přidávejte jej do čajů i do jídla, nať čerstvou i sušenou. Libeček čistí celý organismus, zlepšuje oběh krve a pomáhá i při zánětlivých onemocnění kloubů.

Zkusit můžete také kořen pampelišky. Na podzim si ho nasušte. Očistěte ho, nakrájejte na kostičky a sušte na teplém místě. Přidávejte jednu lžíci kořene do dvou litrů polévky ke konci varu. Působí preventivně, podporuje vylučování sodíku a také kyseliny močové.

Bylinné čaje na dnu

Podle babských rad pomáhá na dnu také řada bylinných čajů. Zkusit můžete třeba čaj z kopřivy dvoudomé. Dejte dvě čajové lžičky sušené kopřivy na 200 mililitrů vroucí vody, 10 minut vyluhujte a pijte třikrát denně po dobu pěti týdnů.

Naše babičky při dně používaly i další močopudné byliny. Smíchaly třeba 25 gramů kořene či natě pýru plazivého, 20 gramů natě pampelišky a 20 gramů natě rdesna ptačího. Přelijte dvě lžíce této směsi půl litrem vroucí vody a přikryté nechaly 15 minut vyluhovat. Medicínu pak pily třikrát denně.

Při zánětu kloubu můžete použít směs bylin. Smíchejte 30 gramů kořene a listu pampelišky, 30 gramů listu břízy bělokoré, 20 gramů řebříčku obecného, 30 gramů listu kopřivy dvoudomé a 20 gramů přesličky rolní. Vrchovatou lžíci směsi zalijte 250 mililitry vroucí vody a nechte 15 minut vyluhovat. Pijte třikrát denně po dobu čtyř týdnů. O dalších projevech i způsobech léčby dny jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve