Jak snížit riziko vzniku zhoubných nádorů? Zkuste koření, které pomáhá v boji proti těmto nemocem
Chcte snížit riziko vzniku zhoubných nádorů? Vědecké studie radí vsadit na správné potraviny. Zdraví životní styl, prevence a správný jídelníček mohou rizika vzniku zhoubných nádorů výrazně snížit. Pojďme se podívat, které koření nám odborníci doporučují.
Sladká paprika
Sladká paprika je ohromný zdroj antioxidantu beta-karotenu, jenž je spojován s prevencí proti četným druhům rakoviny.
Chilli papričky
Vědci zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli papričkách, může za určitých okolností zabíjet rakovinové buňky. Molekuly kapsaicinu se dokážou navázat na rakovinové buňky a odstartovat u nich sebezničující proces. Ale pozor. Další studie uvádí, že konzumace chilli papriček je nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně růst kožních nádorů urychluje.
Rozmarýn
Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek vznikajících při vaření. Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.
Kmín
Vědci potvrdili příznivý vliv kmínu u rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, stejně jako u rakoviny slinivky. Více se o kmínu a jeho skvělých účincích na naše zdraví dozvíte zde.
Zázvor
Zázvor je výborný v prevenci i boji s rakovinou vaječníků. Dokáže nejen účinně zabránit jejímu rozvoji, ale podle vědců umí zpomalit i rychlost rakovinového bujení.
Kurkuma
Kurkuma je skutečně jeden ze zázračných léčivých druhů rostlin na světě. Její hlavní aktivní složkou je kurkumin, který má silné protizánětlivé a protirakovinné účinky. Účinky kurkumy jsou přímo ohromující. Určitě si o nich přečtěte zde
Skořice
Skořice působí jako prevence proti rakovině a navíc dokáže potlačovat i rakovinové bujení. Umí blokovat angiogenezi, tedy novotvorbu krevních kapilár, které dodávají nádorům živiny a kyslík potřebné k jejich růstu.
Olivy a olivový olej
Olivový olej je považován za významný prostředek chránící buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Je plný antioxidantů, činí buňky stabilnější vůči volným radikálům. Stejný pozitivní účinek mají i zelené olivy.
Hlavně však nezapomeňte, že všechno souvisí se vším. Mějte to na paměti, až budete usedat k jídlu.