Jak bezpečně poznat celiakii a jak ji řešit
Obzvlášť důležité je, abyste věnovali pozornost těmto příznakům také u svých dětí, případně lidí v okolí. Někteří jedinci si totiž neuvědomují, že jsou vážně nemocní, své potíže neřeší, někdy je jim i hloupé se s nimi svěřovat. I když nemusí jít vždy přímo o celiakii, často se u těchto lidí diagnostikuje tendence k alergii na lepek, která je také velmi nepříjemná a obtěžující.
Základní příznaky
Základní příznaky neléčené celiakie jsou bolesti břicha spojené s nadýmáním. Břicho je tedy nafouklé, kručí v něm, člověk se cítí velmi nepříjemně. Dostavuje se průjem, který bývá světlý a velmi objemný. Stolice silně páchne. Mohou se dostavit i některé vedlejší příznaky, například afty v ústech. Protože se ve střevech nedaří správně trávicí proces a živiny nepřecházejí do těla, pacienti trpí vlastně podvýživou. Dostavuje se únava, chudokrevnost a ztráta hmotnosti. Jedná-li se o dítě, může dojít k poruchám růstu. V každém případě se může objevit osteoporóza, tedy řídnutí kostí a kazivost zubů. Celiakie bývá doprovázena i nesnášenlivostí laktózy.
Další projevy
Asi ve čtvrtině případů se objevuje tzv. Duhringova dermatitida. Jde o druh ekzému, který se objevuje zejména u pacientů mezi 20 – 30 lety věku. Na kůži jsou vodnaté puchýřky, které silně svědí. Někdy se kombinují i s jiným typem ekzému.
Dlouho zanedbaná celiakie má za následek poškozené tenké střevo. Mohou se objevit různé trhlinky, vředy, snižuje se průchodnost střeva a může se objevit i rakovina. Celiakie má jistou souvislost s autoimunitním onemocněním. Celiaci mají k těmto onemocněním blíže než jiní lidé. Hrozí tak cukrovka 1. typu, mikroskopická kolitida střev, zánět štítné žlázy či biliární cirhóza jater.
Léčba
Základní a podstatná léčba je vlastně jednoduchá. Jde o dodržování bezlepkové diety. Svého času to byl obrovský problém, ale dnes už je na trhu tolik přirozeně bezlepkových potravin, že nemocný nemá potíž si vybrat takovou stravu, která mu bude zcela vyhovovat. Dobrou poznámkou ale může být, že není třeba za každou cenu se snažit nahradit pečivo pečivem bezlepkovým, které je drahé. Prostě začněte používat produkty, které jsou běžně dostupné a laciné. Ať se jedná o různé kukuřičné placky či krekry nebo o výrobky z čočkové, kukuřičné či rýžové mouky. Bezlepková dieta může pomoci naopak těm, kdo mají nadváhu se dostat do normálu a začít jíst zdravěji. Více o tom najdete v článku zde.
Zatímco domácí vaření dnes není žádným problémem, stále ještě přetrvává problém v restauracích, kde často slíbí, že pokrm neobsahuje žádný lepek, ale vy stejně zjistíte, že byl zahuštěn a nevíte, zda byl použit kukuřičný či bramborový škrob nebo mouka.
Je jasné, že na vážnější stavy jsou potřebné i určité léky, které napraví škody způsobené lepkem. Potřebné jsou také pravidelné kontroly specialisty. Osoby, které dodržují dietní režim, mají přitom velkou pravděpodobnost, že povedou zdravý kvalitní život a vyhnou se jim různé komplikace.