Hledáte bohatý zdroj bílkovin bez masa? Sáhněte po spirulině

 Zdraví 
02. ledna 2019 10:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Spirulina má více bílkovin než vejce a maso Shutterstock
Nejste milovníky masa a hledáte bohatý zdroj bílkovin? Sáhněte po mořské řase spirulině. Tato superpotravina má více bílkovin než vejce a maso.

Zejména sportovci hledají jídlo, které je nejenom dobře zasytí, ale také jim dodá spoustu kvalitních bílkovin. Ano, jedním ze zdrojů je kvalitní maso, ale ani jeho nadměrná konzumace není zdraví prospěšná. Bohaté na bílkoviny jsou také luštěniny nebo konopné semínko. Ale na trhu existuje ještě jedna potravina, která dodá velké množství bílkovin. Tou je právě spirulina.

Zázrak z vody

Spirulina je sladkovodní sinice modrozelené barvy s vysokým obsahem chlorofylu, která dokáže člověku poskytnout komplexní výživové vlastnosti. Je bohatá na proteiny, vitaminy, minerály, karotenoidy a antioxidanty. Bojuje s infekcemi, kvasinkami a celkově zlepšuje funkci buněk.

Stonásobné množství

Spirulina obsahuje o 2 300 % více železa než špenát, o 3 900 % více beta carotenu než mrkev, o 300 % více vápníku než kravské mléko a o 375 % více bílkovin než tofu. Jen pro srovnání, porce hovězího masa o 100 gramech má využitelných bílkovin „jen“ 26 gramů, stejné množství spiruliny jich má 56 gramů.

Pro sportovce a lidi, kteří potřebují zhubnout, ale přitom neztratit svalstvo, není tedy lepší potraviny. O tom, proč jsou bílkoviny důležité pro hubnutí, jsme psali zde.

Prášek nebo tablety

Spirulina se vypěstuje, sbírá, vysuší a namele na prášek. Tento prášek můžete rozmíchat ve vodě, džusu, nebo přidávat do polévky či smoothie. Některým lidem není příjemná její chuť, a tak mohou sáhnout po tabletách.

Lék na Parkinsonovu nemoc? 

Jak už bylo výše zmíněno, spirulina umí bojovat proti celé řadě nemocí. Při pravidelné konzumaci reguluje krevní tlak, snižuje hladinu špatného cholesterolu a dokonce může zabránit vzniku zánětu v mozku. V poslední době se zkoumá její využití při léčbě Parkinsonovy i Alzheimerovy choroby.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod