Jak přežít Silvestra ve zdraví a pohodě

 Ostatní 
30. prosince 2018 16:56 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ne každý přečká oslavy začátku nového roku ve zdraví Pixabay
Vánoce máme úspěšně za sebou. Kosti v krku a další radosti se vám patrně vyhnuly. Konec roku je ale spojen s bujarým veselím a mnozí končí u lékaře. Poradíme, jak se tomu vyhnout.

Silvestrovské veselí má dvě zásadní úskalí – alkohol a pyrotechniku. Stát se může samozřejmě i ledacos jiného, ale nejčastější problémy jsou spojené právě s těmito příčinami.

Pozor na rakety

Velkou chybou mnoha lidí je, že naprosto nedbají na bezpečnostní opatření při odpalování zábavní pyrotechniky. V domnění, že co se koupí v supermarketu, musí být bezpečné, si lidé klidně dovolí odpálit některé kusy i uvnitř domu, z okna paneláku či na balkoně. Ti, kteří odpalují venku, zase mnohdy drží pyrotechniku v ruce, patrně s pocitem, že rakety přece vyletují z trubice nahoru ven. Tato pravda platí jen do té chvíle, než se něco porouchá. Pak může žhavý prvek vyrazit klidně proti vašemu obličeji, skončit na vaší ruce nebo může zasáhnout člověka ve vašem okolí.

Pyrotechnika má zkrátka tendenci se občas chovat nevyzpytatelně, nevybouchnout, když má a naopak vybouchnout, když to vůbec nečekáte. Je sice pravda, že více úrazů má na svědomí podomácku vyráběné petardy, ale i ty kupované mají k bezpečné zábavě hodně daleko.

Vždycky proto pozorně čtěte návod. Jednotlivé prvky umístěte na volné prostranství, přemýšlejte o tom, kam dopadnou rakety po odpalu, a hlavně nestůjte blízko. Zapalte zápalnici a vzdalte se do bezpečné vzdálenosti. Použitou pyrotechniku polijte vodou a zlikvidujte dle návodu.

Pokud pít, pak správně

Alkohol je zdrojem mnoha problémů. Přesto, že se jedná o široce společensky tolerovanou drogu, umí napáchat tolik škody, že je opravdu otázkou, zda ho pít. Poslední výzkumy ukazují na to, že po zdravotní stránce škodí i malé množství alkoholu. Více se o tom dočtete v článku zde. Mnoho lidí se ale na Silvestra chystá vypít poměrně velké množství alkoholu a zejména lidé mladší nebo méně zkušení mohou dopadnout opravdu špatně. Existuje ale několik zásad, které neblahý vliv alkoholu přece jen poněkud omezí.

Nikdy nepijte na lačný žaludek. Nejprve se najezte a pak si něco dejte k pití. Rozhodněte se, co budete ten večer pít a nekombinujte jednotlivé druhy alkoholu. Nemusí být problém přejít z bílého vína na červené, ale rozhodně to neprokládejte alkoholem tvrdým či různými cidery či jinými alkoholickými nápoji. Také míchané nápoje mohou být naprosto likvidační. Jejich původní smysl je tvořit zajímavou tečku, kterou vypijete jednu po večeři. Pokud si jich dáte víc, koledujete si o pěkný průšvih. Obzvlášť, když míchané nápoje zkombinujete s něčím dalším.

I během večera, kdy pijete, jezte. Necpěte se, abyste si nezkazili žaludek, ale přijímejte dost potravy. Nepijte bezhlavě, nepořádejte soutěže v pití panáků, dávejte si v pití pauzu, běžte se projít a hlavně přijímejte i dostatek vody. Po jedné sklence vína si dopřejte velkou sklenici vody nebo džusu s vodou. Až bude silvestrovská zábava končit, dejte si ještě nějaký dobrý vývar. Slaná tekutina uklidní vaše zažívání. Pokud vám druhý den nebude dobře, vyzkoušejte naše prověřené rady, jak zvládnout kocovinu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008