Jak souvisí alkohol a rakovina? Odborníci mají jasno

 Zdraví 
11. listopadu 2018 16:54 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
I mírné pití může vyvolat zhoubné bujení Shutterstock
Poslední studie jsou nemilosrdné. Pití alkoholu i v relativně malém množství zvyšuje riziko rakoviny. Máme další informace.

Ještě před několika lety se běžně tvrdilo, že mírné pití vína či dokonce i některých domácích destilátů může mít pozitivní účinky na lidské zdraví. Poslední studie tyto závěry zcela vyvracejí. Naopak se ukazuje, že pokud jde o rakovinu, je pití alkoholu velkým důvodem pro projev této nemoci.

Jaké druhy rakoviny hrozí

Škála je poměrně široká. Hrozí nám rakovina jater, jícnu, hltanu, hrtanu, žaludku, tlustého střeva, slinivky, konečníku i prsu. Mnozí odborníci zařazují mezi rakoviny vyvolané pitím alkoholu i rakovinu prostaty. Samozřejmě to neznamená, že jde o jediný důvod, ale docela jasně se ukázalo, že u lidí konzumujících alkohol se zvyšuje pravděpodobnost výskytu.

Proč alkohol takto působí

Důvody, proč tomu tak je, jsou zatím ve stádiu výzkumů. Některé jsou zřejmé. Alkohol působí cirhózu jater a cirhóza často přechází v karcinom. Také je známá souvislost mezi vznikem rakoviny a účinky acetaldehydu. Právě na ten se alkohol v našem těle mění. Škodlivý je i samotný etanol. Ještě jiným důvodem je zvýšení hladiny estrogenu, což může vést k rakovině prsu. Řada souvislostí ale ještě známá není.

Škodí i jedna sklenička?

Bohužel je tomu tak. Ačkoliv některé studie nadějně ukazovaly, že jedna sklenka vína by mohla mít pozitivní vliv v boji proti infarktu, přece i u tohoto množství je prokazatelný nárůst rakoviny. Obecně se dá říct, že čím víc člověk vypije a také čím víc naráz vypije, tím hůř. Ještě horší pak bývá skutečnost, že konzumace alkoholu jde ruku v ruce s větší pravděpodobností kouření a nezdravého životního stylu, což dále posiluje špatné tendence a prognózu vývoje zhoubné choroby. Alkohol způsobuje i jiné obtíže. Třeba se po něm přibírá na váze, o čemž se můžete dočíst v článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve