Znáte tři zázračné houby, které zvýší imunitu?

Jidášovo ucho má blahodárné účinky na naše srdce
📷
Další 4 fotografie v galerii
 Zdraví 
09. listopadu 2018 16:25 / Shutterstock
  1   0
Jídlo může být nejen dobrou prevencí, ale i lékem. A pokud si dáte houby, pak to platí trojnásob. Představujeme vám tři bojovníky proti nemocem, kteří by vám doma rozhodně neměli chybět.

Některé můžete sbírat ještě teď. V lesích je dost hub, které se skvěle uplatní nejen v kuchyni, ale rovněž v přírodní medicíně. Známe ty nejlepší!

1. Rezavec šikmý reguluje krevní tlak

Pokud vám nic neříká jméno této houby, možná vám něco poví jeho přezdívka. Říká se mu čaga. A mezi léčivými houbami je to doslova cenný skvost. Nejčastěji roste na břízách na Sibiři. Najít ho ale můžeme i u nás, i když výjimečně.

Tato houba má antioxidační, tonizující a adaptogenní efekt, příznivě působí na dýchací cesty a plíce, na kvalitu krve a kůže. Je dokonce vhodná při lupénce, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech, Crohnově chorobě či ulcerózní kolitidě. A používá se při léčbě rakoviny, snižuje bolest a zpomaluje vývoj metastáz, působí příznivě i při chemoterapii jako prostředek zmírňující její negativní vedlejší účinky.

Čaga obsahuje flavonoidy, alkaloidy, polysacharidy, kyselinu čagovou, fytoncidy, organické kyseliny, steroidy, melanin a látky podobné antibiotikům. Nechybí ani minerální látky. A rovněž obsahuje melanin, který podle současných výzkumů brzdí rozvoj patologických procesů způsobených volnými radikály, stabilizuje buněčné membrány a působí jako silný imunostimulátor.

Vyzkoušejte:

Kousek houby (cca 4 g) vložíme na noc do hrnku studené vody. Používáme-li mletou čagu, dáme polévkovou lžíci. Ráno v téže vodě pomalu na malém plameni přivedeme k varu a vaříme maximálně 5 minut. Dalších 5 minut necháme odstát a scedíme. Užíváme 1–2 lžíce čaje několikrát denně, a to půl hodiny před jídlem. Čaj můžeme pít tři měsíce, pak je nutno udělat si čtrnáctidenní pauzu. Poté je možno celou kúru zopakovat.

2. Jidášovo ucho se stará o zdravé srdce

Je známou, nepostradatelnou a často používanou ingrediencí asijské kuchyně. Jeho předností je především příjemná křupavost. Kromě toho však umí také léčit. Pro imunitní systém je hotovým požehnáním. Po fyzickém i psychickém vyčerpání pomůže člověku postavit se na nohy.

Už ve staré Číně byla houba hojně využívána k léčbě očních, nosních a krčních zánětů a také hemoroidů, což později převzalo i západní léčitelství. Je o ní známo i to, že čistí krev, snižuje krevní tlak a příznivě působí na celý kardiovaskulární systém a pomáhá při trávicích potížích. Dokonce působí proti kornatění cév, infarktu a trombóze. Obsahuje hodně hořčíku. Jeho příjem není radno podceňovat.

Ochutnejte kuřecí salát s Jidášovým uchem

Přísady:

  • 400 g kuřecího masa
  • 60 g čerstvého Ucha Jidášova
  • 100 g salátové okurky
  • 100 g červené papriky
  • 2 jablka, citron
  • hlávkový salát
  • 50 g mandlí
  • 3 lžíce portského vína
  • 1 lžička cukru
  • mletý zázvor
  • 1 lžička zeleninového koření (mix mrkev, petržel, celer)
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje

Kuřecí prsa nakrájíme na tenké nudličky a krátce doměkka se zeleninovým kořením a solí opražíme na olivovém oleji. Necháme vychladnout. Na nudličky nakrájíme papriku, okurku, povařené houby a jablka. Jablka chráníme před zhnědnutím pokapáním citronovou šťávou. Zálivku připravíme z vína, cukru, citronové šťávy, zeleninového koření, soli a zázvoru a po promíchání spojíme s nakrájenou zeleninou a masem. Podáváme vychlazené na miskách ozdobených hlávkovým salátem a nasekanými opraženými mandlemi.

3. Čirůvka fialová srovná hladinu cukru

Jde o podzimní jedlou houbu, která roste nejčastěji mimo les na loukách, pastvinách, v zahradách nebo na okrajích lesů, občas je možné ji spatřit i v listnatých lesích. Jde o velmi chutnou houbu. Ovšem pozor – konzumovat se může pouze tepelně upravená, protože v syrovém stavu je toxická. Narušuje červené krvinky a způsobuje žaludeční potíže a zvracení.

Ovšem v polévce, omáčce nebo houbové směsi je naprosto neškodná a vy si navíc báječně pochutnáte. Pokud máte zvýšenou hladinu cukru, pak vám tato houba pomůže ji snížit. Díky tomu je také vhodnou součástí jídelníčku diabetiků.

📷
4
fotografie
Martina Langová | inStory.cz
Témata: houby, les, sběr, jídlo, zdraví
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Chorvatský Split láká milovníky památek, fanoušky seriálu Hra o trůny i gurmány

Dům a zahrada

Dům z tradičních cihel je dobrá volba. Cihly se v létě nepřehřívají a v zimě hromadí teplo

Bydlení

Ochránit elektroniku před úderem blesku se vyplatí. Jakých chyb se při bouřce vyvarovat?

خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn خرید vpn
Zavřít reklamu