Oblíbené sezónní ovoce je zpět. Víte ale, jak ho správně konzumovat?
Kaki svým tvarem trošku připomíná broskev i rajče, a to i dužinou, která má oranžovou barvu a výraznou sladkou chuť připomínající směs melounu a broskve nebo meruňky s příchutí vanilky. V Číně se pěstuje už přes 2 tisíce let, do Evropy se dostalo toto tropické ovoce až v 17. století.
Kaki se k nám dováží z Japonska, Číny, Kalifornie či Španělska. Plody na export se musí česat ještě nezralé, aby snesly tisíce kilometrů transportu. Při dopravě se nesmí otlačit a zralé by tak přepravovat nešly.
Plod váží 200-400 g, má v průměru 6-9 centimetrů a nahoře má kalich s lístky. Zralý je měkký a zářivě oranžový, pokud je nedozrálý, je tvrdý a barva je spíše do žluta. Sklízí se na konci podzimu a v zimě.
A teď to nejdůležitější
Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citrónové nebo limetkové šťávy. O největší chybě při konzumaci jablek jsme psali zde.
Jak kaki působí na naše tělo?
- Odstraňuje únavu.
- Zlepšuje kvalitu spánku.
- Posiluje imunitní systém.
- Udržuje v normě hladinu cukru v krvi
- Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním.
- Prevence proti ateroskleróze.
- Podporuje správné trávení a vyprazdňování (zácpa, průjem).
- Chrání sliznici střev před působením škodlivých látek.
- Má močopudný účinek.
- Má pozitivní účinek na pleť.
- Zklidňuje nervový systém.
- Působí jako prevence před vznikem ledvinových a močových kamenů.
Kaki v kuchyni
Z kaki snadno uděláte koktejl, když ho oloupané rozmačkáte nebo rozmixujete s ananasovou a citronovou šťávou podobně jako pomeranče.
Ve sladké variantě chutná kaki také v muffinech pokrájené na kostičky, stejně tak jím můžeme nahradit jablka v klasickém štrúdlu z listového těsta. Zapéct se dá také s mozarellou.
Kaki je výborné v zeleninovém salátu. Listový salát vyberte podle chuti, kaki orestujte na olivovém oleji s kozím sýrem, osolte, okořeňte tymiánem. Přidat můžete ořechy nebo směs semínek do salátu. Ve studené úpravě lze nahradit kozí sýr fetou. Další zajímavé recepty najdete v našem jiném článku.
Náš tip
Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně 2krát týdně.