Exotické kaki, jeho účinky na zdraví a recepty z něj
Tomel japonský (Diospyros kaki) je velmi dekorativní strom s ebenovým dřevem a s lesklými, tmavozelenými listy. Květy jsou nenápadné, zato velmi výrazné jsou plody tvaru rajčete o velikosti 5–8 cm, oranžové barvy s větším kalichem. Tomely se do Evropy dovážejí nejčastěji z Japonska, ale i z Číny a z Kalifornie.
Tomel neboli kaki či churmu lze dnes i u nás už běžně koupit, byť jsme si na toto exotické ovoce ještě úplně nezvykli.
Jak vybrat kaki?
Zralé kaki poznáte hlavně na omak – musí být měkké. Španělské odrůdy kaki jsou zralé a chutné, až když se na nich objeví cukrové skvrny. Tyto tmavé skvrny na slupce nejsou na závadu, je to pouze vysrážená fruktóza.
Naopak kaki z jižní Afriky, Sharon Triumph, je sladké, i když je úplně tvrdé, a dokonce i nazelenalé.
Účinky na zdraví
Kaki posiluje imunitní systém a metabolismus, pomáhá při stresu, nervozitě a únavě, zmírňuje svalové potíže a má příznivý účinek i při srdečních problémech. Mimoto přispívá ke zdraví a pevnosti kostí. Díky vysokému obsahu vlákniny a kombinovaných fenolů je ideálním doplňkem diet při onemocnění tepen, funguje jako prevence sklerózy a doporučuje se také lidem s nemocnými játry a ledvinami.
Kaki by rozhodně nemělo chybět v jídelníčku těhotných žen, neboť vitamín A napomáhá zdravému embryonálnímu vývoji dítěte. Jako ozvláštnění jídelníčku ho uvítají i malé děti, u nichž pektiny obsažené v dužnině pomáhají regulovat funkci střev.
Bruschetta s kaki a mozzarellou
ciabatta 8 plátků (nebo bageta či světlý chléb, pečivo může být klidně den staré), kaki 3 kusy, sýr Mozzarella 150 gramů, olej olivový, sůl, pepř mletý
Postup přípravy
Kaki omyjeme a nakrájíme spolu s mozzarellou na kostičky.
Plátky ciabatty potřeme olivovým olejem, poklademe kostičkami kaki a mozzarelly, podle chuti osolíme a opepříme, položíme je na plech vyložený papírem na pečení, vložíme do trouby vyhřáté na 190 - 200 °C a pečeme 10 - 15 minut, až se sýr rozteče a plátky chleba jsou nahnědlé a křupavé.
Kaki salát s kozím sýrem
salát hlávkový 1 kus, kaki 4 kusy, rajčata 4 kusy, sýr kozí 1 balení, olej olivový 2 lžíce, sůl, pepř, oregano
Postup přípravy
Zeleninu omyjeme, kaki oloupeme, nakrájíme, rozložíme na talíř, osolíme a opepříme. Posypeme oreganem, na něj dáme kozí sýr a nakonec zalijeme olivovým olejem.
Kaki v parmské šunce
kaki 2 kusy, šunka parmská 12 plátků, šalvěj 24 lístků
Postup přípravy
1. Kaki zbavte stopky, podélně rozkrojte na polovinu a krájejte dál na měsíčky. Z jednoho většího kaki jich uděláte asi 12. Plátky parmské šunky rozkrojte na polovinu a můžete začít balit: kousek kaki a lístek šalvěje obalte proužkem šunky a zajistěte párátkem.
2. Balíčky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte 10 minut, šunka se rozvoní, ovoce prohřeje a šalvěj vše doladí.