Potravina plná úžasných živin, ktérá pomáhá omezit ukládání tuků v těle? Tohle byste nečekali!

 Zdraví 
07. ledna 2017 05:03 / Ema Maxová
  2
📷
2 fotografie v galerii
KAKAO - šampion pro naše buňky a kardiovaskulární systém! Shutterstock
Výzkumy v posledních letech ukázaly, že kakao, základní přísada čokolády, může být dobré a velmi zdravé pro naše tělo. Kakao má v sobě hodně cenných látek, vitamínů, minerálů, které pomáhají proti únavě, při zvýšené horečce, srdečních problémech, anémii, problémy se střevy a ledvinami či dýchacími problémy. Navíc má kakao protizánětlivý účinek.

Čokoláda je plná kalorií, cukru a tuku a proto se jí většina z nás snaží vyhýbat. Ale kakau se vyhýbat opravdu nemusíme! Kakaový strom roste v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky v povodí Amazonky a Orinoka. Lusky kakaovníku obsahují semena (fazole), které jsou bohaté na živiny a tuky. Mohou pomoci omezit ukládání tuků v těle, poskytují dobrou náladu, krevní oběh a chrání buňky.

Kakaový prášek je plný pozoruhodných živin. Jedním z nich je theobromin (jemnější kofein) zodpovědný za lehké mentální stimulační vlastnosti, a který je také přítomen v menší míře v některých z čajů a v yerba mate.

Kakao obsahuje velké množství flavonoidů, což jsou přírodní substance. Ty se nacházejí v rostlinách, v potravinách a nápojích rostlinného původu (např. v jablkách, hroznech, kakau,...). Jedná se o antioxidanty, které naše tělo potřebuje. A kakao je plné antioxidantů!

Tyto rostlinné produkty jsou známé pro své pozitivní účinky na krevní oběh a kardiovaskulární zdraví. V několika významných studiích z posledních deseti let bylo prokázáno, že flavonoidy z kakaa podporují optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol.

Dalším kladem pravidelné konzumace tmavé čokolády je také snížení celkového cholesterolu. Kakao je také plné antioxidantů. Antioxidanty jsou důležité pro sportovce, kteří spalují více kalorií, a tak produkují více volných radikálů v těle.

Obecně platí, že čokoláda obsahující více než 70 procent kakaa je kvalitní a stále chutná dobře. Neslazené kakao můžete také přidávat do vloček nebo jogurtů.

Kvalitní kakao může mít různé odstíny. Od hnědé, ale setkáme se i s odstínem červené s velmi hořkou chutí. Vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.

Kakao je potřeba mít na suchém místě se stálou teplotou, protože rychle absorbuje vlhkost. Po otevření musíme kakao skladovat v neprodyšné a uzavíratelné nádobě.

Tak nezapomeňte čím více hořké kakao nebo čokoláda, tím lépe!

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda