Potravina plná úžasných živin, ktérá pomáhá omezit ukládání tuků v těle? Tohle byste nečekali!
Čokoláda je plná kalorií, cukru a tuku a proto se jí většina z nás snaží vyhýbat. Ale kakau se vyhýbat opravdu nemusíme! Kakaový strom roste v tropických oblastech Střední a Jižní Ameriky v povodí Amazonky a Orinoka. Lusky kakaovníku obsahují semena (fazole), které jsou bohaté na živiny a tuky. Mohou pomoci omezit ukládání tuků v těle, poskytují dobrou náladu, krevní oběh a chrání buňky.
Kakaový prášek je plný pozoruhodných živin. Jedním z nich je theobromin (jemnější kofein) zodpovědný za lehké mentální stimulační vlastnosti, a který je také přítomen v menší míře v některých z čajů a v yerba mate.
Kakao obsahuje velké množství flavonoidů, což jsou přírodní substance. Ty se nacházejí v rostlinách, v potravinách a nápojích rostlinného původu (např. v jablkách, hroznech, kakau,...). Jedná se o antioxidanty, které naše tělo potřebuje. A kakao je plné antioxidantů!
Tyto rostlinné produkty jsou známé pro své pozitivní účinky na krevní oběh a kardiovaskulární zdraví. V několika významných studiích z posledních deseti let bylo prokázáno, že flavonoidy z kakaa podporují optimální průtok krve, krevní tlak a cholesterol.
Dalším kladem pravidelné konzumace tmavé čokolády je také snížení celkového cholesterolu. Kakao je také plné antioxidantů. Antioxidanty jsou důležité pro sportovce, kteří spalují více kalorií, a tak produkují více volných radikálů v těle.
Obecně platí, že čokoláda obsahující více než 70 procent kakaa je kvalitní a stále chutná dobře. Neslazené kakao můžete také přidávat do vloček nebo jogurtů.
Kvalitní kakao může mít různé odstíny. Od hnědé, ale setkáme se i s odstínem červené s velmi hořkou chutí. Vůně dobrého kakaa je silně aromatická. Špatné uskladněné kakao je bez aroma.
Kakao je potřeba mít na suchém místě se stálou teplotou, protože rychle absorbuje vlhkost. Po otevření musíme kakao skladovat v neprodyšné a uzavíratelné nádobě.
Tak nezapomeňte čím více hořké kakao nebo čokoláda, tím lépe!