Průvodce cukry

 Zdraví 
26. prosince 2016 09:08 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Cukry jsou nejvíce variabilní složkou potravy. Shutterstock
Sacharidy (cukry) nejsou jenom hlavním zdrojem energie, dodávají našim potravinám chuť a celkovou rozmanitost.

Studie prokazují, že průměrná osoba jedné z vyspělých zemí překračuje 4 – 7 x příjem cukru, než je denní maximum. Dávka cukru se pohybuje tedy v rozmezí 120 – 200 g na osobu na den. Zdravá dávka však činí pouze 30 g denně!

Čím vším můžeme tedy sladit?

Bílý cukr
Bílý cukr je upravený řepný cukr. Má velmi vysokou sladivost. Konzumujeme-li v hojné míře bílý cukr, hrozí nám řada civilizačních chorob. Proto je vhodné bílý cukr nahradit jinými druhy sladidel. A jaké tedy máme možnosti? Je jich vskutku více, než jste si jistě mysleli.

Třtinový cukr
Třtinový cuk je také velmi známým sladidlem. Oproti bílého cukru je třtinový cukr nerafinovaný. Má tmavší barvu a maličko rozdílnou chuť oproti cukru bílému. Ke třtinovému cukru se čím dál častěji uchylují v cukrárenském průmyslu. Díky své nerafinovanosti je tento cukr zdravější variantou oproti tomu bílému, avšak přesto má jednu nevýhodu. Třtinový cukr může obsahovat balastní látky, které mohou vyvolávat alergické reakce u citlivých jedinců.

Melasa
Melasa vzniká při výrobě cukru. Jedná se o tmavý a hustý sirup, který je opět specifický svou vůní a chutí. Melasa v sobě ukrývá mnoho minerálů, vitaminů sk. B, železo a další výživné látky, které si naše tělo jistojistě zaslouží. Zvyknete-li si na jeho zvláštní chuť, může vám ochutit různé pokrmy.

Javorový sirup
Javorový sirup je skvělým zrojem zinku a manganu. Toužíte-li po něčem, co má vysokou sladivost, pak je javorový sirup vhodným sladidlem. Javorový siru má rovněž vysokou kalorickou hodnotu, proto se doporučuje používat javorový sirup s rozvahou.

Slady
Slad se používá především ke slazení nápojů a dezertů. Můžete používat slad ječmenný, kukuřičný, jáhlový či rýžový. Tyto slady se vyznačují nižší sladivosti oproti klasickému bílému cukru.

Med
Med zná téměř každý. Med je vhodný nejen jako sladidlo, ale rovněž se používá v kosmetickém průmyslu. Med obsahuje vysoké množství vitaminů, minerálů a dalších látek, které prospívají lidskému zdraví. To nás ale u medu přece nemůže nijak překvapit. To, že med pomáhá předcházet kornatění tepen, snižuje krevní tlak, uklidňuje při nespavosti atp. – to jsou přece stará známá fakta. I med se však řadí mezi kalorické bomby, proto i zde platí že “méně je více”. A na pozoru by se rovněž měli mít jedinci, kteří jsou alergičtí na pyly.

Glukózovo-fruktózový sirup
Tenhle “zázrak” můžete najít v řadě hotových produktů, jako jsou např. sušenky a různé polotovary. Pokud tento sirup najdete na etiketě nějakého produktu, měli byste si rozmyslet, zda jej chcete zkonzumovat. Příjem tohoto sirupu by měl být kontrolován, protože ve větším množství způsobuje bolesti hlavy, únavu a nebo naopak hyperaktivitu.

Umělé cukry

Umělé cukry jsou další kategorii sladidel. Všichni jsme slyšeli o sacharinu či aspartamu, o kterém se především v poslední době mluví opravdu hojně – a ne zrovna pozitivně. Pojďme se podívat na umělá sladidla trošku blíže.

Sacharin
Sacharin je první umělé sladidlo, které se začalo používat již před sto lety. Sacharin má označení E954. Jedná se o nekalorické sladidlo, které je však 500 x sladší než klasický cukr. Používají ho především diabetici. Sacharin bývá rovněž přidáván do nízkokalorických potravin a především o nápojů bez cukru.

Aspartam
Aspartam je další umělé sladidlo, které můžeme na etiketách produktů najít pod označením E951. Aspartam byl objeven v roce 1965 a jeho sladivost o cca 100 – 200x větší než bílý cukr. Aspartamu by se měli vyhýbat lidé s fylketonurií. Rovněž se aspartam nehodí pro tepelnou úpravu a nekyselé nápoje a potraviny. O tom, zda je či není aspartam bezpečný se vedou již dlouhá léta rozporuplné diskuze. V obchodech ho můžete najít pod vznešenými názvy jako např. Nutrasweet, Irbis Sweet atp.

Acesulfam K
Sladidlo s tak úžasným názvem bylo vynalezeno v roce 1967. Jeho označení je E950. Je 200 x sladší než bílý řepný cukr. Má velmi dobrou rozpustnost a najdete jej jak v potravinách, tak i v nápojích, pekárenských výrobcích a samozřejmě také v marmeládách a džemech.

Cyklamát
Cyklamát (E952) má za sebou také bohatou historii. Byl objeven v roce 1937. Látka je cukru podobná více než sacharin a je 20 – 50 x sladší než sacharin. V USA je toto umělé sladidlo zakázáno z důvodu zvýšeného výskytu rakoviny močového měchýře. Chcete-li se tomuto sladidlu vyhnout i vy, měli byste vědět, že se prodává pod názvem Fan sladidlo.

Sukralóza
Sukralóza byla objevena v roce 1976. Nyní má sukralóza označení E955. Je 600 x sladší než řepný cukr. Přidává se do mnoha jídel a nápojů. Velmi dobře je znám pod názvem Cukren, Cukrit, Diachrom a Splenda.

Sorbitol
Sorbitol (E420) se používá nejčastěji ve žvýkačkách a dalších cukrovinkách.

Přírodní sladidla

Sladit si však můžeme s přírodními sladidly. Jistě jste slyšeli např. o stévii. Ta je poměrně hojně rozšířená. Pojďme se však podívat nejen na ni, ale i na jiné přírodní sladidla.

Diaben
Diaben je sladidlo, které je určené především pro diabetiky. Diaben obsahuje tři látky: gurmar, kyselina alfa lipoová&

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky