Zdravé cukroví není až takový problém
Každý, kdo začne přemýšlet nad tím, jak by připravil něco dobrého na vánoční stůl narazí na problém – pšeničná mouka není zdravá, cukr není vůbec zdravý, a to ani v jiných variantách jako například cukr třtinový a není z hlediska tloustnutí vhodný ani v podobě medu. Co tedy s tím, pokud se nechceme zcela vzdát vánočního cukroví?
Vhodné suroviny
Své úvahy bychom měli začít od vhodných surovin. K přípravě zdravých vánočních dobrot poslouží zcela určitě ovesné vločky, ořechy, mandle, mandlová mouka, sójová mouka, rozinky, sušené fíky, banán, vejce, kakao, čokoláda nad 90 %, kokos, skořice, máslo. Je třeba si uvědomit, že některé tyto potraviny mají také dost vysoký obsah cukrů, takže jich nemůžeme spořádat vagón, ale na druhou stranu mají podstatně příznivější složení, než klasická mouka a cukr.
Vhodné postupy
Pro začátek můžeme zkusit některé své oblíbené recepty, kde zaměníme nezdravé suroviny za zdravější. Pšeničnou mouku nahradíme mletými vločkami či moukou mandlovou či sójovou. Ztužené tuky nahradíme máslem a cukr nahradíme banánem či rozinkami, případně vysokoprocentní čokoládou s nízkým obsahem cukru. Nebojte se experimentovat, nechte fantazii pracovat na plné obrátky.
Pár receptů
Jednoduché mohou být třeba vločkové kuličky obalené v kokosu. Rozemleté vločky smícháte s banánem a mletými ořechy a vytvoříte hmotu, která je ochotná se tvarovat do kuliček. Výsledek obalíte ve strouhaném kokosu. Variantou téhož je smíchání mletých vloček s mletými rozinkami. Můžete přidat skořici. Do těsta můžete přidat i trochu alkoholu, nejlépe bez cukru. Jinak mohou vyznít třeba jemné vločky s banánem a kousky vysokoprocentní čokolády. Z těsta se vytvarují malá kolečka, nechají chvíli odležet a pak se zapečou v troubě. Zajímavou vánoční dobrotou mohou být i jablka nakrájená na půlky, zbavená jadřinců a zapečená v troubě s nádivkou z mletých rozinek a ořechů. Před pečením je posypeme skořicí, polijeme máslem a po vytažení z trouby ozdobíme šlehačkou.