Proč je dobré jíst ořechy? Které jsou nejzdravější a které mají nejméně kalorií?
Mnoho mýtů před konzumací ořechů varuje, kvůli přibývání na váze. Lidé se bojí tuku a kalorií, které jsou v ořeších. Samozřejmě platí, že nic se nemá přehánět! Právě kvůli obsahu tuků a vysoké energetické hodnotě je potřeba ořechy konzumovat v rozumné míře, za kterou se považuje asi 30-50g denně, tedy přibližně jedna hrst. Takže ani ořechy nesmíte jíst po kilech.
Stačí si dát pár oříšků na chuť a nebo je můžete přidávat do jídla. Například v salátech josu ořechy naprosto báječné!
Mnoho studií však prokázalo, že pravidelná konzumace ořechů má velice pozitivní vliv na zamezení vzniku různých metabolických chorob.
Existují desítky druhů ořechů, ale některé z nich jsou zdravější než jiné. Víte, které to jsou?
Vlašské ořechy
Vlašské ořechy jsou úžasným zdrojem omega-3 nenasycených tuků, nejvyšším ze všech ořechů. Ze všech ořechů obsahují nejvíce antioxidantů, které pomáhají chránit tělo před buněčným poškozením, přispívajícím ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a předčasného stárnutí. Kromě toho obsahují také draslík, hořčík, selen, zinek, vápník, měď a mangan.
Doporučené denní množství je 14 půlek vlašských ořechů, které má 185 kalorií s celkovým obsahem 18 gramů tuku.
Mandle
Mandle pozitivně působí na střeva a obsahují nejvíce vlákniny ze všech ořechů. Mandle jsou velmi oblíbené díky své příjemné chuti. Kromě toho naleznete v mandlích antioxidanty, vitamín E a další látky, které snižují hladinu LDL (špatný tuk), cholesterolu v krvi a cukru.
Lískové ořechy
Lískové oříšky obsahují velké množství mononasycených tuků, které pozitivně působí na hladinu LDL, cholesterol a cukr v krvi. Významný je jejich obsah mědi, dále pak také manganu, železa, hořčíku, vitamínu E a vápníku. Mimo toho však lískové oříšky velice významně působí pozitivně na oči, cukrovku druhého typu a stařeckou demenci.
Kešu
Kešu oříšky jsou bohaté na železo, zinek a hořčík. Obsah hořčíku v nich pokryje čtvrtinu jeho potřebné denní dávky. Proto vám pravidelná konzumace těchto oříšků pomůže ovládnout anémii, zlepšit imunitu i paměť a zpomalíte své stárnutí. Pojídáním kešu oříšků zlepšíte také stav své pokožky.
Pekanové ořechy
Pekanové ořechy podporují funkci srdce, snižuje cholesterol, hladinu LDL, a také zabraňují ukládání aterosklerotických plátů do tepen. Jsou však velmi kalorické.
Para ořechy
Para ořechy jsou velice silným zdrojem selenu, obsahují dokonce víc než 100% denní dávku. Díky selenu jsou proto velice silným bojovníkem proti rakovině. Jezte je však opatrně, para ořechy jsou velice kalorické! U para ořechů je ideální sníst maximálně čtyři para ořechy za den.
Makadamové ořechy
Makadamové ořechy jsou nejkaloričtějšími ořechy ze všech druhů a obsahují velké množství tuků, je tedy potřeba je jíst v menším množství. Vyhýbat se jim ale určitě nemusíte. Většina tuků v nich je mono-nenasycených, tzv. MUFA, které pozitivně působí na hladinu krevního tlaku, snižují cholesterol a obsah cukru v krvi.
Pistácie
Pistáciové oříšky mají čtyřikrát méně kalorií, než všechny ostatní ořechy. Kromě toho však tyto oříšky obsahují velké množství antioxidantů, vitamíny A, E, B6 a draslík a thiamin. Pistácie prospívají imunitnímu, nervovému i cévnímu systému, ale také svalům. Pistácie dokonce podporují intelekt a zlepšují náladu.