Běh se zátěží není bezpečný. Hrozí i vážná zranění

 Zdraví 
16. dubna 2021 06:17 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Při dlouhodobém běhu se zátěží hrozí těžká zranění Depositphotos
Cvičení s posilováním a běh jsou skvělé činnosti pro vaše tělo. Ale co se stane, když tyto dvě věci zkombinujete?

Některé výzkumy naznačují, že běh se závažím na zápěstí nebo kotnících může zvýšit vaši námahu, srdeční frekvenci a spálené kalorie. Sportovní lékař Christopher Hicks však varuje, že váha navíc může nežádoucím způsobem zatěžovat vaše svaly, klouby a šlachy, a připravit tak půdu pro zranění nebo chronickou bolest.

Když totiž běžíte, vyprodukujete vlastně tisíce a tisíce kroků a vaše plná tělesná hmotnost přenáší svoji sílu do vašich kostí a kloubů. Přidání zátěže by mohlo tento proces ještě zintenzivnit a vystavit vás riziku stresových zlomenin a dalších zranění. 

Jaké jsou tedy výhody běhu se zátěží?

Pokud vaše tréninkové hodiny spadají do níže uvedených kategorií, můžete těžit z krátkých běhů se zátěží. Jde ale především o rychlostní svalový trénink s prováděním výpadů. Rovněž využití zátěže během krátkých sprintů může pomoci zlepšit vaši rychlost. Navíc je to jen na krátkou dobu a na malé vzdálenosti, takže je méně pravděpodobné, že dojde ke zranění.

Bezpečnostní aspekty

Jinak ale může běh se zátěží způsobit více škody než užitku. "Naše těla nedokáží udržet příliš velkou zátěž příliš dlouho," říká Hicks. "Dříve ztratíte svalovou vytrvalost. Vaše svaly nepodávají tak dobrý výkon, nastupuje únava a ztrácíte schopnost udržovat formu. To může vést k chronickým problémům s klouby nebo šlachami. “

Pokud musíte běhat se zátěží, Hicks doporučuje, aby to bylo jen na krátký čas a vzdálenost, a aby zátěže nebylo příliš. "V krátkých dávkách to může být v pořádku, protože vaše svaly dokáží držet krok s vyšší úrovní hmotnosti, protože neděláte opakující se akci znovu a znovu," říká.

A pokud cítíte bolest, přestaňte. "Lidé si často myslí: žádná bolest, žádný zisk. Já se ale proti tomuto názoru ohrazuji. Zvyšuje to jen vaše šance na zranění,“ upozorňuje lékař.

Druhy zátěže

Jednotlivé druhy zátěže mohou představovat větší či menší riziko zranění. Hicks odrazuje od používání závaží na rukách, zápěstí nebo kotnících při běhu. Místo toho doporučuje závaží, která jsou bezpečně a rovnoměrně rozložena po celém těle. Nejbezpečnější možností jsou vesty, u nichž navíc můžete upravovat zátěž přidáváním či odebíráním jednotlivých závaží. Nicméně váha vesty by neměla překročit 10 až 15 procent vaší celkové tělesné hmotnosti.

Batohy se závažími jsou také v pořádku, i když mohou během cvičení zatěžovat záda nebo se během cvičení nepříjemně posunovat.

Správný způsob běhu se zátěží

Začněte s malými dávkami. To pomůže zabránit nadměrnému namáhání kloubů. A vyhněte se běhu na dálku se zátěží, i 1,5 kilometru je už moc.

Než ale vůbec začnete, nechte se prohlédnout fyzioterapeutem, který vám řekne, zda je něco takového vůbec pro vaše tělo vhodné. Pomůže vám například přesně určit, jak zátěž mění váš tvar a zarovnání kloubů, například když vám zakolísají kotníky nebo když budete pracovat rukama ze strany na stranu místo dopředu a dozadu.

Ale nejlepší je podle Hickse neběhat se zátěží vůbec. Pokud chcete zlepšit kardio vytrvalost, zkuste běhat na delší vzdálenost nebo začleňte různé typy běhu, například sprinty. Pokud chcete zvýšit svalovou vytrvalost a sílu, zvažte křížový trénink zaměřený na konkrétní svalové skupiny. Pokud pracujete na svalové výdrži, zvolte silový trénink s nízkou zátěží a vyšším opakováním. Dále čtěte: Jsou eliptické trenažéry efektivní a dá se na nich zhubnout?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve