Průvodce séry. Která používat a hlavně kdy

 Krása 
12. dubna 2021 08:44 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Všechna séra se nehodí pro všechny Depositphotos
Pokud jde o péči o pleť, sérum je produkt, který má většina žen ve své koupelně a používá ho běžně jako součást svojí rutiny. Ale kolik z nás ví, jaká séra jsou pro nás vhodná a kdy je používat?

Co je sérum v péči o pleť už většina žen ví. Zjednodušeně řečeno, sérum dělá práci rychleji a příměji než jiné produkty péče o pleť. Jsou účinnější než jiné receptury a obsahují vyšší koncentrace klíčových účinných látek. "Séra jsou v zásadě tekuté produkty, které obsahují koncentrované přísady, které mohou pronikat hlouběji do pokožky,“ vysvětluje dermatoložka Justine Hextall. "Je to ideální prostředek k dodávání aktivních látek do pokožky."

Jak se séra liší od zvlhčovačů

Zatímco sérum se může zaměřit na různé problémy, z nichž jedním může být úroveň vlhkosti, zvlhčovač funguje čistě pro účely hydratace. Z tohoto důvodu byste měli jako součást své každodenní péče o pleť používat sérum i zvlhčovač. "Zvlhčování spočívá v zachycování a utěsňování vlhkosti, která podporuje ochrannou bariéru pokožky a zabraňuje ztrátě vody,“ říká Hextall. "V ideálním případě je zvlhčovač tvořen zvlhčovadly, jako je glycerin a kyselina hyaluronová. Slouží k dodávání vody do vrchní vrstvy pokožky spolu s produkty, jako je bambucké máslo a ceramidy, které tuto vlhkost v pokožce utěsňují."

Kdy séra používat 

Vše závisí na typu sér. Obecně platí, že byste měly nanášet sérum po vyčištění a před hydratací. Denní doba, kdy sérum používat, závisí na složkách, které séra obsahují.

Pokud je to retinol, měly byste ho aplikovat před spaním. Nejprve jen několikrát do týdne, než si na něj vaše pleť zvykne a budete moci přejít na každovečerní aplikaci.

Ostatní séra lze používat ráno a večer po čištění a před zvlhčením, aby byla zajištěna maximální absorpce. A pokud používáte více než jedno sérum, nejprve naneste na pleť to více tekuté. "Například ráno doporučuji aplikovat nejprve sérum vitaminu C po vyčištění, poté kyselinu hyaluronovou a potom lehké zvlhčující mléko, které tuto hydrataci utěsní," říká Hextall. "Večer, opět po vyčištění, doporučuji aplikovat aktivní látku, jako je retinoid nebo antioxidační sérum, a poté klasicky hydratační krém."

Séra pro hydrataci

Pokud potřebujete nebo chcete svoji pleť hodně hydratovat, pak samozřejmě zvolte sérum, které zajistí hydrataci cílenými přísadami. Hrdinou posledních let je samozřejmě kyselina hyuluronová.

"Kyselina hyaluronová je zvlhčovadlo, které přitahuje vodu na povrch pokožky. Tato hydratace a napouštění kožních buněk přispívá k pružné a zářící pokožce," říká Hextall.

Séra pro rozzáření pleti

Jednoduchým způsobem jak udržet pokožku v bezpečí před každodenními agresory, jako je znečištění, je začlenění antioxidačního séra do vaší péče o pleť. "Vitamin C je jedním z nejsilnějších antioxidantů a jako takový zmírňuje mimo jiné faktory poškození volnými radikály způsobené znečištěním a UV zářením,“ říká Justine Hextall. "Další hlavní výhodou vitaminu C jsou jeho vlastnosti rozjasňující pokožku. Může tedy pomoci s nežádoucí pigmentací, stejně jako vykouzlí hladkou, pevnou a čistou pokožku," uzavírá Hextall.

Séra proti stárnutí pleti

Pokud jde o to, abychom zpomalily stárnutí pleti, pak je tu retinol. "Retinoly pocházejí z vitaminu A," vysvětluje Hextall. "Fungují vazbou na receptory kyseliny retinové v kůži, což stimuluje rychlejší přeměnu kožních buněk. Retinoly jsou pravděpodobně nejvíce podloženou léčbou ke snížení viditelných známek stárnutí způsobených expozicí UV záření."

Ale pozor. Někdy je jemná pokožka kolem očí nebo kůže na krku méně tolerantní vůči retinolu. Proto dermatologové doporučují oblast očí chránit zvlhčovačem, než si pleť v této citlivé oblasti na retinol zvykne. Na trhu najdete ale také retinolová séra, která jsou vyrobená tak, aby byla tolerována i tou nejcitllivější pokožkou. Taková séra většinou kromě aktivního retinolu obsahují také vitamin B3 a glycerin, které pokožku zklidňují a hydratují. Dále čtěte: Kolagen v těle je důležitý. Proč a jak ho můžeme doplňovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47