Přezrálé avokádo si nemusí skončit v koši. Využijte jej k výživě pokožky a vlasů

 Krása 
11. dubna 2021 09:37 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Maska z avokáda hydratuje pleť  Depositphotos
Obchody nabízejí ke koupi většinou nedozrálá avokáda. Proto výživné superpotraviny můžete jíst až za několik dní poté, co si je přinesete domů. Uhádnout, kdy už avokádo dozrálo, není lehký úkol. Mezitím, co čekáte na vhodný okamžik, vám může přezrát. Naštěstí ho nemusíte využít pouze k jídlu, ale i ke kosmetickým účelům. Inspirujte se, jak si z avokáda vytvořit pleťovou či vlasovou masku.

Avokádo je pro lidský organismus velmi výživné, ale může také prospět pokožce a vlasům. Jistě pro vás není novinkou, že některé kosmetické přípravky obsahují extrakt z avokáda. Vy jej nyní budete moci využít celé a bez chemických přísad, které se v některých přípravcích na pleť nacházejí.

Hydratační maska na pleť

Hydratace je pro pleť zásadní, protože tím můžete předejít rychlému stárnutí pokožky. Avokádo obsahuje vitamin E, draslík, lecitin a mnoho dalších výživných látek, které mohou kůži zvlhčovat. Výživná potravina také zklidňuje podrážděnou pleť. Příprava hydratační masky se neobejde bez medu, který je plný antioxidantů. Dokáže pleť rozzářit. K výrobě si připravte následující ingredience.

  • avokádo
  • polévková lžíce medu
  • čajová lžíce citronové nebo pomerančové šťávy
  • polévková lžíce olivového oleje
  • vaječný bílek

Postup

Všechny výše zmíněné ingredience důkladně zamíchejte vidličkou. Měla by vám z nich vzniknout středně hustá pasta. Masku můžete použít hned. Naneste ji na obličej, počkejte zhruba patnáct minut a poté si ji smyjte.

Maska na vlasy proti lupům

Tvoří se vám ve vlasech hodně lupů? Připravte si masku z přezrálého avokáda. Obsahuje vitaminy A, B, D, a E, které podporují zdravý růst vlasů. Přidejte do ní levandulový esenciální olej, který vás zbaví svědění vlasové pokožky a zatočí s lupy. K výrobě masky budete potřebovat následující ingredience.

  • avokádo
  • vaječný žloutek
  • 8 kapek levandulového esenciálního oleje

Postup

Všechny výše zmíněné ingredience smíchejte dohromady a rozmixujte do hladka. Výživnou masku vmasírujte do vlasové pokožky a nechte ji působit zhruba dvacet minut. Poté si hlavu opláchněte vlažnou vodou. Poté si vlasy umyjte šamponem a kondicionérem. Nakonec nechte své kadeře přirozeně vyschnout bez použití fénu. Proti lupům také dokáže úspěšně bojovat mořská sůl. Přečtěte si o dalších jejích účincích.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve