Dopřejte si na jaře kopřivovou kúru. Působí protizánětlivě a pomohou s celou řadu dalších neduhů

 Zdraví 
11. dubna 2021 08:33 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kopřiva dvoudomá není plevel, ale skvělá léčivka Pixabay
Kopřivy jsou zdravé. Tuto informaci zná asi každý. Proč ale právě nyní kopřivy použít k léčbě? A jak je používat i v průběhu roku? Máme dobrá doporučení.

Kopřiva dvoudomá, která se latinsky jmenuje Urtica dioica, roste docela běžně od nížin až po horské oblasti. Vyhovuje jí větší vlhkost, není však nijak náročná. Zahrádkáři ji likvidují jako plevel, je ale vhodné ji využít.

Obsah léčivých látek

Kopřivy jsou velmi zdravé. Zejména pak mladé kopřivy, které vyrážejí zjara, obsahují skvělý mix látek, které dokážou pomoci i našemu tělu. Významný je obsah vitaminu C, vitaminu B2 a B6. Nachází se v ní i betakaroten, tedy provitamin A. Z minerálů je kopřiva známá pro svůj obsah železa, ale také je v ní dost vápníku, hořčíku, manganu a jsou v ní i různé kyseliny. Hlavně kyselina mravenčí a křemičitá. Samozřejmostí jsou barviva chlorofyl a karotenoidová barviva. Jsou v ní rovněž flavonoidy, sitosterol a lignany.

Na jaké neduhy působí

Kopřivu lze používat k různým léčebným účelům. Významné je její působení proti chudokrevnosti. Tam je vhodná pro svůj obsah železa. Působí protizánětlivě. Trápí-li vás revmatoidní artritida, určitě stojí za zkoušku právě kopřiva. Krátkodobě se hodí pro odvodnění organismu. Využít by ji měli všichni, kdo mají zvětšenou prostatu. Použití najde i při infekcích močového měchýře. Jestliže vás trápí alergie na prach či pyl, doporučuje se používat kopřivu právě pro její účinky při zmírňování alergií. Tyto její účinky nahrazující částečně antihistaminika lze využít i při různých kožních projevech. Na ekzémy platí jak čaje, tak i lokální použití. Při jejím použití na kůži dokáže zmírnit krvácení z povrchových ran. Kopřiva je významná i pro svou schopnost snižovat krevní tlak, protože obsahuje látky, které působí jako blokátory vápníkových kanálů, což ve výsledku snižuje srdeční kontrakce. Konečně je kopřiva schopná snížit hladinu krevního cukru. Pro tyto všechny účinky se někdy mluví o kopřivě jako o rostlině, která na jaře čistí krev. Jde spíš o to, že nás zbaví přebytečné vody, sníží hladinu glukózy a dodá potřebné vitaminz a minerály pro správné fungování těla. Díky obsahu látek působí i proti únavě.

Jak používat

Kopřivu je možné používat ve formě čajů, ale také k přímé konzumaci. Na čaje doporučujeme použít listy mladé kopřivy, která roste dál od silnic, pokud možno z čistých oblastí. Příprava čaje je jednoduchá. Dvě lžičky listů kopřivy zalijete čtvrtlitrem vařící vody. Po deseti minutách sceďte a popíjejte ještě horký čaj. Lze ale připravit i odvar z kořene kopřivy. Ten účinkuje zejména na plíce a žaludek. Pokud necháte kopřivu přejít varem, můžete si tak připravit i nálev, který se po vzchladnutí hodí na vlasy či na mastnou pleť.

Kopřivu lze použít i pro různé pokrmy. Můžete s ní pracovat podobně jako se špenátem. Běžné je použití do různých jarních nádivek či salátů. Při pouhém spaření horkou vodou se zbavíte nepříjemné žahavosti, která není vyvolána ani tak kyselinou mravenčí, jak se dříve soudilo, ale spíš uvolněním histaminu v kombinaci s acetylcholinem a serotoninem. Jemně spařené lístky použijte do salátů. Dále vařte lístky pro náhradu špenátu a v různých polévkách. Zajímáte-li se o to, jak využít i jiné listy, které běžně vyhazujeme, přečtěte si třeba zajímavý článek o využití listů ředkviček.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008