Poprvé samo doma aneb kdy je vaše dítě na tento krok připraveno

 Děti 
08. dubna 2021 08:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každé dítě je jiné Depositphotos
Kdy může být dítě poprvé samo doma? Tuto otázku si v poslední době určitě klade nejeden rodič. Zda je na to dítě již připraveno, vám napoví určité signály.

Stihnout v dnešní době zaměstnání, domáci výuku a ještě domácnost bývá někdy opravdu nadlidský výkon. Ne každá máma má možnost poprosit babičky, aby její ratolesti alespoň na chvíli pohlídaly, takže může se stát, že nejedna maminka přemýšlí nad tím, jestli by dítě mohlo být doma samo aspoň na chvíli. Poznat to bývá těžké. Ale pokud budete znát následující signály, ulehčí vám to rozhodování.

Každé je jiné

Nikdo není stejný a už vůbec ne děti. Každé se vyvíjí jiným způsobem. S tím souvisí také jejich odlišná povaha, schopnosti a míra odpovědnosti. Pokud je dítě takový malý neposeda, který si od vás ještě nenechá poradit, bývá často nepozorné, pak ještě nenastala ta pravá chvíle, kdy jej nechat chvíli o samotě. Naopak potomek, který je rozumný, který respektuje vaše pravidla a instrukce, už je schopen zůstat chvíli doma sám. Obvykle první osamostatnění nastává kolem 9. roku života, ale klidně to může být ještě dříve. Především vy sami musíte vědět, jestli se na něj skutečně můžete spolehnout.

Prodlužujte interval

Pokud myslíte, že je vaše dítě dostatečně zralé na to, aby zůstalo samo doma, odejděte nejprve opravdu jenom na chvíli. Klidně na pár minut (jdětě například do pekárny, vynést odpadky nebo do trafiky). Postupně tento interval prodlužujte až na několik hodin. Umožníte mu si postupně zvyknout a osamostatnit se. A i vy budete navíc klidnější, když přijdete domů maximálně po 30 minutách či jedné hodině.

Nezapomeňte na odměnu

Než odejdete, dejte dítěti jasné instrukce, co má dělat, pokud se ocitne v nejrůznější situaci. Vybavte ho důležitými telefonními čísly, které necháte na viditelném místě, i mobilem. Nezapomeňte také na důrazný zákaz otevírat cizím lidem a upozorněte ho i na další nebezpečné činnosti. V klidu mu také vysvětlete všechny možné důsledky porušení vašich domluvených pravidel. Dítě potřebuje cítit, že mu věříte a tím pádem vás nebude chtít zklamat. No a samozřejmě, pokud se vše obejde bez problémů, měla by následovat patřičná odměna, v opačném případě trest. Jak vhodným způsobem trestat dítě jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47