Jsou eliptické trenažéry efektivní a dá se na nich zhubnout?

 Zdraví 
05. dubna 2021 08:50 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Eliptické stroje jsou účinné i šetrné kardio Depositphotos
Ve fitness centrech jsou všudypřítomné, někteří je mají i doma, ale často zůstávají prázdné. Řeč je o běžeckých pásech, stacionárních kolech a dalších alternativách eliptických trenažérů.

Eliptický stroj, známý také jako eliptický trenažér nebo crossový trenažér, je část cvičebního zařízení určeného pro běh, chůzi nebo šlapání na kole bez tlaku na klouby. Funguje na horní i dolní část těla a slibuje bezpečné cvičení. Ale jsou tyto stroje účinné?

Jaké jsou výhody eliptických strojů

Nepochybně každá forma cvičení určená k minimalizaci rizika zranění je již sama o sobě skvělá. Trenérka Jacy Cunningham říká, že eliptické trenažéry jsou "kardiostroje pro procvičení celého těla a kardio celého těla se může promítnout do spalování vyššího počtu kalorií." Dále říká, že eliptické stroje pomáhají odvrátit nástup osteoporózy.

Jaké jsou nevýhody eliptických strojů

V první řadě jsou trochu nudné. Pohyb na nich je poněkud monotónní, i když lze zvýšit zátěž nebo rychlost. Při cvičení na těchto trenažérech lze ale v klidu poslouchat hudbu nebo sledovat televizi.

A tyto stroje do jisté míry nestačí těm, kdo usilují o intenzivnější cvičení, takže někteří lidé se po cvičení na stroji nebudou ani cítit unavení.

Jaké svaly si na eliptických strojích procvičíte

Jako kardio cvičení celého těla používají eliptické trenažéry širokou škálu svalů v horní i dolní části těla. Cunningham říká, že "pokud je cvičení provedeno správným způsobem (při použití pohybů dolní a horní části těla společně), eliptický stroj pracuje s gluteálními svaly, kvadricepsy, hamstringy, svaly na lýtkách, adduktory, abduktory, hrudními svaly, zádovými svlay, bicepsy a tricepsy.“

Jsou eliptické stroje dobrou formou cvičení?

Stručně řečeno, ano. Existuje pro to několik důvodů. První je, že bolest kloubů je  běžnou zkušeností například při běhání venku nebo velké zátěži ve fitness a eliptické trenažéry jsou jednou z mála bezpečných forem kardio cvičení.

Přestože jsou eliptické systémy šetrné ke kloubům, lze na nich spálit spoustu kalorií. Cvičení na eliptickém stroji spálí asi 450 kalorií za pouhou půlhodinu, pokud je u člověka s průměrnou hmotností provedeno se střední intenzitou.

Jak dlouho trvá, než se dostaví výsledky

Žádné nové cvičení nemůže během krátké doby změnit vaši postavu. Eliptický trenažér je jemný trénink, proto byste neměli očekávat okamžité výsledky. Cunningham říká, že viditelné výsledky tohoto šetrného cvičení se obvykle dostaví během šesti až osmi týdnů.

Stále přemýšlíte, jestli byste se měli obtěžovat cvičit na eliptickém stroji? Pokud máte bolesti nebo poranění kloubů, určitě vám to prospěje. Pokud chcete zhubnout a postavu si udržet, cvičení na takovém stroji je rozhodně volbou. A v neposlední řadě, pokud nejste fandy cvičení ve fitness, můžete si snadno eliptický stroj pořídit domů a cvičit na něm v soukromí a hlavně pravidelně. Dále čtěte: Jakým způsobem dokáže káva ovlivnit spalování tuků a kdy je nejvhodnější ji zařadit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve