Čím dál více pacientů s covid-19 má problémy se zrakem. Na vině může být i respirátor

 Zdraví 
07. dubna 2021 10:52 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Covid-19 se podepisuje i na horším zraku Depositphotos
Nemoc covid-19 se u lidí projevuje různými způsoby, nejčastěji si lidé stěžují na únavu, zvýšenou teplotu, bolest hlavy či ztrátu čichu a chuti. Stále více studií ale také poukazuje na zhoršující se zrak nakažených lidí.

Mezi nejčastější klinické příznaky onemocnění covidem-19 patří horečka, suchý kašel, únava, dušnost, bolesti svalů a kloubů, trávicí obtíže. Specifická je ztráta čichu a chuti. Závažný průběh onemocnění bývá spojen se zápalem plic. Jenže koronavirus může v některých případech dokonce proniknout i dovnitř oka. V laboratořích v USA byl koronavirus prokázán ve sklivci a na vnitřní ploše rohovky.

„Problémy s očima začínají pacienti pociťovat většinou do dvou týdnů od výskytu prvních příznaků onemocnění. Potíže odeznívají obvykle po dalších dvou týdnech. V některých případech oční příznaky mohou být dokonce prvním projevem onemocnění,” popsal oční lékař Pavel Stodůlka.

Trpět může spojivka, rohovka i sítnice

Existence očních příznaků u pacientů s covidem-19 je podle jednotlivých studií udávána v rozmezí od jednoho do 32 procent. „Postižena může být jak spojivka a rohovka, tak i oční sítnice. Pacienti nejčastěji udávají zčervenání oka, světloplachost, dále bolest očí nebo zhoršené vidění. Nejfrekventovanější oční diagnózou v souvislosti s koronavirem je zánět spojivek. Nezřídka jsou přítomny symptomy takzvaného suchého oka, které provází nepříjemné řezání nebo pocit cizího tělíska v oku. Tyto pocity se mohou stupňovat v souvislosti s prací na počítači, s mobilem nebo v důsledku dlouhého pobytu ve vnitřních prostorách,” vyjmenovala Drahomíra Baráková, primářka oční kliniky.

Může se zhoršit i původní onemocnění

Onemocnění koronavirem může v důsledku celkové zátěže organismu vést i ke zhoršení už přítomných očních onemocnění. „Nejčastěji jsou to onemocnění sítnice, která jsou spojena s nahromaděním tekutiny v sítnici - může dojít ke zhoršení již existujících otoků, věkem podmíněné makulární degenerace, zejména její vlhké formy, nebo k rozvinutí či zhoršení takzvané centrální serózní chorioretinopatie,“ řekl Robert Kadlec, vedoucí sítnicového centra oční kliniky.

Postcovidový syndrom

Problémy se zrakem se ale mohou objevit i po odeznění koronaviru, kdy dochází především ke změnám v množství i kvalitě slzného filmu a vzniku rohovkových poškození s následným mlhavým viděním. „Během léčby onemocnění rohovky u takzvaného postcovidového syndromu se doporučuje dostatečný příjem vitaminu C, který má antistresový a antioxidační účinek, vitaminu E pro jeho antioxidační účinek a vitaminu A, který podporuje regeneraci nervů. Ke zmírnění příznaků se v těchto případech kromě léčby základního onemocnění doporučuje aplikace umělých slz, očních gelů a mastí do oka a správné nasazení respirátoru,” popsala Drahomíra Baráková.

Hodně ovlivní i respirátor

Právě správné nošení respirátoru je pro prevenci vzniku očních problémů zásadní. „I správně nasazený respirátor ve většině případů nasměřuje část vydechovaného vzduchu do očí. Způsobuje to osychání očí a zhoršuje nepříjemné pocity. U lidí s covidem-19 může vydechovaný vzduch zvyšovat riziko postižení očí koronavirem. Proto je důležité mít respirátor nasazený co nejpečlivěji. Samozřejmostí je pravidelná výměna respirátoru za nový, protože může být sám o sobě zdrojem infekce,” vysvětlil Pavel Stodůlka.

Vedle koronaviru mají na zhoršující se zrak Čechů vliv i odklady návštěv očních lékařů. „Samostatnou skupinou zrakových obtíží jsou ta, která s pandemií souvisí nepřímo. Vznikají v důsledku zanedbání kontrol nebo oddalování návštěvy lékaře pro nově vzniklé potíže ze strachu z nákazy. Tato skupina následků je nejširší a v plném rozsahu se pravděpodobně ukáže až po skončení pandemie,” uzavřel Robert Kadlec. O tom, čím vším si sami kazíme zrak, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47