Bojíte se o svůj zrak? Možná budete hodně překvapeni, čím vším si ho sami kazíme

 Zdraví 
24. října 2019 15:28 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nevhodné je i dlouhodobé používání jedné řasenky  Depositphotos
Oko je důležitý orgán, bez kterého si život sotva dokážeme představit. Pokud máte dobrý zrak a nepotřebujete dioptrické brýle, můžete se radovat. Počet lidí, kteří mají potíže se zrakem, se totiž zvyšuje. Čím to je?

Příčiny zhoršování zraku mohou být různé. Roli v tom hraje postupující věk, genetika či některé nemoci jako je třeba roztroušená skleróza. V některých případech si však za zhoršení zraku mohou lidé sami. Přetěžují je a dostatečně o ně nepečují.

Časté mnutí očí

Občas možná máte pocit, že vás svědí oči, tak si je promnete. Když ráno vstanete z postele, máte oči ještě zalepené a první co uděláte je, že si je mnete tak dlouho, dokud vám to je příjemné. Můžete si tím však zadělat na problém v podobě zhoršení zraku.

Možná vám mnutí očí přijde jako banalita, ale ve skutečnosti to tak není. Tření očí může trvale poškodit rohovku. Největší hrozbou mnutí očí je infekce. Máte ruce plné bakterií a přenášíte si je do očí. Snadno vám pak vznikne zánět spojivek.

Používání řasenky

Ženy často používají řasenky a neuvědomují si, že si tím mohou poškodit oči. Řasenka vydrží několik měsíců, což většina dívek považuje za výhodu, ale je to pravý opak.

Na kartáček se časem zachycují různé bakterie, které se během malování přenáší do očí. Z toho se mohou vytvořit různé infekce a zhoršovat zrak. Řešením je kartáček pravidelně mýt nebo si za krátkou dobu pořídit novou řasenku.

Nedostatečné osvětlení

Když jste v místnosti, kde je špatné světlo, oči se musí více namáhat. Z toho vyplývá, že jsou rychle unavené a mohou vás začít řezat či pálit. Mohou se i rychle vysušit a začne se vám zhoršovat zrak.

Špatný jídelníček

Možná se budete divit, ale očím škodí i některé nezdravé potraviny. Zrak zhoršuje vysoká konzumace cukru, alkoholu, umělých sladidel a margarínů. U lidí, kteří trpí nadváhou, se rapidně zvyšuje riziko vzniku šedého zákalu.

Sledování elektronických zařízení

Chytré telefony, tablety, monitory a televize podle odborníků vyzařují tzv. modré světlo, které přispívá k poškození sítnice. Navíc blokuje vylučování melatoninu, což je hormon, který zodpovídá za spánkový režim. Znamená to, že vám časté koukání do obrazovek může narušit zdravý spánek a vést k nespavosti. Problémy se spánkem má šest z deseti Čechů. Čím to je?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47