Nejčastější chyby, kterými nevědomky ohrožujeme vlastní zdraví

 Zdraví 
22. října 2019 15:47 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Myslete na to, že naše tělo není popelnice Depositphotos
Když někdo holduje alkoholu nebo kouření, ví už dnes zcela jasně, že škodí svému zdraví. Víte ale, jak často škodíme svému zdraví a nevíme o tom? Máme důležité informace.

Dnes se už opravdu nikdo nemůže vymlouvat, že by se domníval, že kouření neškodí. Vždyť je taková informace na každé krabičce cigaret nebo tabáku. U alkoholu sice není situace takto dramatická, ale převážná většina studií upozorňuje na jeho škodlivost. Navíc každý člověk ví o nebezpečí, ke kterému vede závislost. Jsou ale mnohé jiné věci, kterými si škodíme pravidelně.

Konzumace „bílého jedu“

Na prvním místě může být konzumace bílého jedu, tedy cukru v jakékoli podobě. A zejména jeho přehnaná konzumace. Protože různé cukry jsou přirozeně součástí naší stravy a potřebujeme je. Jednoduché cukry jsou ale obrovským zdrojem hluché energie. Nepřinášejí žádné jiné živiny, jen zatěžují náš organismus, který se musí vyrovnávat s jejich trávením, odbouráváním a přeměňováním na tuk. Toho se pak pracně snažíme zbavit.

Příliš mnoho sezení

Velkým problémem současnosti je příliš časté sezení. Ať jde o sezení ve škole, v zaměstnání nebo i doma před monitorem či TV obrazovkou. Dopad takového jednání je několikerý a vždy negativní. Jednak i díky nedostatku pohybu tloustneme a ztrácíme svalovou hmotu, ale také máme větší riziko vzniku krevních sraženin. Odborníci doporučují alespoň jednou za půl hodiny či maximálně za hodinu se pořádně projít. Když není možná procházka, určitě alespoň vstát a rozpohybovat tělo.

Kontakt s chemikáliemi

Častým problémem je nevhodný kontakt s chemikáliemi při různých domácích činnostech. Ne vždy a zdaleka ne každý totiž dodržuje všechny bezpečnostní předpisy. Typickým příkladem může být lakování syntetickými barvami ve špatně větraném prostředí, kontakt s tonerovým práškem při laické údržbě kopírky či tiskárny, nepoužívání ochranných pomůcek při práci s čistidly v domácnosti. Když se v klidu zamyslíte, přijdete ještě na řadu dalších příkladů. Látky, se kterými se takto potkáváme, jsou velmi zdraví škodlivé.

Konzumace plísní

Velké zlo je nevědomé pojídání potravin, které jsou plné toxinů, které vznikají při rozvoji plísní. Plesnivý chléb, kompoty, ovoce či zelenina a další produkty nejsou vhodnými potravinami v žádné podobě. Plíseň nestačí z povrchu odstranit, protože toxiny již dávno zaplnily celý obsah potraviny. Vedle chuťové změny je právě přítomnost karcinogenních a jinak škodlivých látek důvodem, proč jsou tyto potraviny naprosto nevhodné k jídlu. Stejně nevhodné je vdechování spór plísní v místnostech, kde plísně rostou.

Příliš mnoho léků

V některých případech by polykání léků mělo být uvedeno hned na prvním místě mezi negativními faktory, které ohrožují naše zdraví. Aby lék mohl léčit, musí být správně naordinován a dodáván pokud možno jen po určitou dobu. V některých případech, u chronických pacientů, se samozřejmě musí léčiva podávat dlouhodobě, ale problematické je jak množství, tak často i kombinace. Užíváte-li více léků, měli byste si je po dohodě s lékařem rozložit v čase, aby vám v žaludku nereagovaly spolu a nevytvářely různé nepěkné kombinace, ze kterých vám může být špatně a které vás mohou postupně přiotrávit.

Použití nevhodných tuků

Hodně chyb vzniká při vaření. Vedle zbytečné konzumace různých průmyslově zpracovaných potravin, které jsou plné konzervantů, o čemž jsme psali v článku zde, byste se měli dobře zamyslet nad použitím určitých olejů při přípravě jídel. Zejména jde o to, aby daný olej či tuk zvládal bez přepalování teplotu přípravy. Tento údaj se uvádí na obalu a je vhodné se mu věnovat. Oleje, které se hodí na studenou kuchyni nebo do vařených pokrmů, proto nikdy nepoužívejte na smažení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008