Aby muži vousy slušely, musí zvolit správný střih. S výběrem pomůže tvar obličeje

 Krása 
20. října 2019 10:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každému muži sluší jiný typ vousů Depositphotos
Vousatí muži jsou v poslední době trendy, jenže občas pánové zvolí typ vousů, který jim vůbec nesluší. Řešení je přitom docela jednoduché. Stačí se řídit podle tvaru svého obličeje.

Pokud uvažujete o novém stylu vousů a nejste si zcela jisti, zda vám zamýšlený typ "sestřihu" bude slušet, zamyslete se nad tím, jaký tvar obličeje máte. Podle toho pak můžete zvolit takovou variantu, která nejlépe podtrhne rysy vaší tváře. Podobně jako u účesů i pro vousy totiž platí, že ne každá úprava je vhodná pro každého. Pokud se však při výběru budete řídit tvarem svého obličeje, neuděláte chybu a vyhnete se zbytečnému zklamání z výsledku.

Připravte si metr a tužku

Abyste zjistili, jaký tvar obličeje máte, budete potřebovat krejčovský metr, zrcadlo, tužku a papír, na který si naměřené údaje zapíšete.

Nejprve se zaměřte na čelo, a to tak, že změříte jeho šířku od vrcholku jednoho obočí k druhému. Pak změřte vzdálenost lícních kostí, přibližně od jednoho vnějšího koutku oka k druhému. Třetí číslo (spodní čelist) bude představovat rozměr vzdálenosti od středu brady po hranu čelisti. Naměřený rozměr ovšem tentokrát vynásobte dvěma a získáte výsledné číslo. A nakonec změřte délku své tváře od špičky brady po linii vlasů. Zjištěné hodnoty pak porovnejte s níže uvedenými charakteristikami. Ty, které se výsledkům vašeho měření podobají nejvíce, určují váš tvar obličeje.

Pokud se vám nechce měřit metrem, můžete tvar svého obličeje zjistit ještě jednou cestou. Pomocí partnerčiny rtěnky obkreslete na zrcadlo obrys své tváře. Tvar, kterému se výsledná kresba přibližuje, je váš tvar obličeje.

Tvary obličeje

Ovál – naměřená délka obličeje je větší než šířka lícních kostí a čelo je širší než čelist.
Obdélník – nejdelší naměřenou hodnotou je délka tváře. Čelo, lícní kosti a čelist mají podobné rozměry.
Trojúhelník – vaše tvář připomíná trojúhelník. Nejširší je spodní čelist a nejužší čelo.
Kruh – vzdálenost lícních kostí je podobná jako celková délka tváře. Naměřené hodnoty čela a čelisti jsou podobné.
Srdce – připomíná trojúhelník postavený na špičku. Spodní čelist je úzká a tvář se postupně rozšiřuje až k nejširší části – k čelu.
Čtverec – všechny zjištěné hodnoty jsou podobné. Čelist je spíše ostře řezaná než zakulacená.
Diamant – nejvíce centimetrů měří tvář na délku, následují lícní kosti, čelo a nejužší je spodní čelist.

Vhodné střihy vousů

Pokud se vám podařilo odhalit tvar obličeje, můžete přistoupit k výběru stylu vousů, který vaší tváři sedne nejlépe.

Ovál – pokud jste majitelem oválné tváře, nemusíte se složitým výběrem stylu vůbec zabývat. Slušet vám bude úplně všechno. Vyzkoušet můžete kteroukoliv možnou či nemožnou úpravu vousů, stačí si vybrat.
Obdélník – ideální jsou pro vás kotlety, knír a několikadenní strniště, které kompenzují podlouhlost tváře a dodají vám přitažlivý vzhled. Vyhněte se naopak bradce.
Trojúhelník – pro váš typ obličeje se hodí úpravy vousů, které odpoutají pozornost od spodní čelisti. Perfektně vám sedne knír. Noste ho buď samostatně, nebo ho zkombinujte se strništěm na tvářích.
Kruh – kulatý tvar obličeje potřebuje dodat definici a hranatost. Toho jednoduše docílíte s úpravami vousů do tvaru trojúhelníku a s jasně definovanými hranami. Například bradka zkombinovaná se strništěm vaši tvář opticky prodlouží a zvýrazní čelist.
Srdce – tento typ tváře bývá drobný a nehodí se pro něj výrazné styly jako plnovous. Co vám naopak sedět bude, jsou delší vousy v oblasti kníru a brady a kratší strniště na tvářích.
Čtverec – váš tvar obličeje nepotřebuje zvýrazňovat čelist, tu už máte perfektně tvarovanou od přírody. Slušet vám budou špičatější tvary vousů v oblasti brady (goatee) zkombinované s kratším porostem tváří a případně i jemným knírkem.
Diamant – opatrní buďte s délkou bradky, obvykle bývá pro tento tvar obličeje lepší kratší, a vyhněte se trojúhelníkovému tvaru. Slušet vám budou hranatější úpravy vousů s jasně definovanými úhly. O tom, jak by si muži měli holit svá těla, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum