Potraviny, které vám pomohou zajistit mladší vzhled

 Krása 
18. dubna 2020 12:17 / Hana Jordánová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Strava má velký vliv na náš vzhled Depositphotos
Strava má velký vliv nejen na hubnutí, naši náladu či například kvalitu spánku, ale ovlivňuje i vzhled naší pokožky. Jaké potraviny jsou vhodné pro zpomalení stárnutí? Přečtěte si náš článek, kde vám vše prozradíme.

Lidské tělo stárne již od narození. Každá buňka má svůj úkol a jisté funkční období. Lidská tkáň se v pokročilém věku a převážně stáří stává méně pružnou, hůře se regeneruje, není tak prokrvená a je náchylná na různá onemocnění nebo poranění.

Čas nezastavíme a stárnutí buněk také ne, ale můžeme jej alespoň zpomalit. V zásadě se jedná o udržování fyzické i psychické kondice, a to jak aktivním, tak i pasivním odpočinkem. Je nutné jistou činností stále zatěžovat mysl i svalové partie. Velmi důležité je si uvědomit, že zdravá pleť musí být především dobře hydratovaná. Stejně jako všichni přijímáme tekutiny, bez kterých bychom nemohli žít, potřebuje „pít“ i naše pokožka. Správnou hydrataci dodají právě níže uvedené potraviny.

Musíme si uvědomit, že neexistuje žádný zázračný krém, který nám v padesáti vyhladí pokožku dokonale. Je samozřejmě vhodné podobné kosmetické přípravky používat, více vám ale pomohou potraviny proti stárnutí. A které to jsou?

Pomeranče

Jsou plné vody, takže hydratují naši pokožku a naše buňky. Rovněž jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, vitaminu A a vápníku. Antioxidant vitamin C při konzumaci ve své přirozené formě (např. v pomerančích) napomáhá v boji proti poškození kůže, které způsobí slunce a znečištění, redukuje vrásky a zlepšuje celkovou strukturu pokožky. Vitamin C hraje důležitou roli při tvorbě kolagenu, který vytváří podpůrný systém naší pokožky.

Avokádo

Nenasycené mastné kyseliny, spousta vitaminu E, ale i vitaminy B a C, to všechno jsou důvody, proč je avokádo v posledních letech tak oblíbené. Budete-li ho pravidelně jíst, buďte si jisti, že vám bude hydratovat pokožku lépe než jakýkoli drahý krém. Protože pomáhá tvorbě kolagenu, vyživíte s ním svoji kůži. Výborným prostředkem, jak pomoci unavené pleti, jsou i pleťové masky z avokáda.

Hroznové víno

Antioxidační a protizánětlivé vlastnosti červeného hroznového vína chrání pokožku před oxidačním poškozením a zánětlivými obtížemi. Fytonutrienty v hroznovém vínu jsou nesmírně důležité v boji proti stárnutí. Resveratrol v hroznových jádrech, dužině a slupce zvyšuje účinek tří genů spojovaných s dlouhověkostí, což hraje v boji proti stárnutí důležitou roli. Pro zdraví kůže jsou důležité také alfa-hydroxykyseliny. Hrozny obsahují alfa-hydroxy-kyseliny, které pomáhají udržet pleť hladkou a bez vrásek.

Libové hovězí maso

Libové hovězí představuje skvělý způsob, jak získat vysoce kvalitní bílkoviny, které napomáhají tvorbě kolagenu.

Růžičková kapusta, brokolice, květák

Všechna tato zelenina obsahuje fytochemikálie, vitaminy a minerály a rovněž vlákninu, která je velmi důležitá pro naše zdraví. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminů A a C, které prospívají naší kůži, a také kyseliny listové. Vitamin C podporuje tvorbu kolagenu, zatímco vitamin A a kyselina listová mohou přispívat k ochraně před poškozením sluncem. Dalším důvodem, proč bychom měli jíst hodně brukvovité zeleniny, jsou její antioxidační, protizánětlivé a ochranné vlastnosti.

Losos

Tato ryba představuje jeden z nejlepších způsobů, jak dodat do naší diety zdravé omega-3 nenasycené kyseliny. Omega-3 tuky napomáhají pokožku hydratovat a chránit před škodlivým UV zářením, čímž zabraňují předčasnému stárnutí a vzniku vrásek. Kromě toho losos obsahuje další důležitou látku napomáhající v boji proti vráskám, a to astaxantin. Astaxantin je karotenoid, který má na svědomí růžové zabarvení lososa. Je to silný antioxidant, jenž pomáhá odstranit volné radikály, které vznikají působením ultrafialového záření na pokožku.

Borůvky

Modré kuličky borůvek jsou doslova nabité antioxidanty. Obsahují spoustu vitaminu C, který má také nemalý vliv na pokožku. Regulace krevního cukru, snížení cholesterolu, prevence vzniku nádorového bujení, ochrana pokožky před UV zářením – všechny tyto úkoly malé nenápadné kuličky zvládnou. Borůvky pomáhají i při regeneraci sliznic. Dezinfikují a čistí i močové cesty. Borůvky také pomáhají lépe zasytit a zahnat pocit hladu. Jsou výborné ke spalování tuků, hlavně v oblasti břicha, a také pomáhají ženám vyrovnat se s přechodem.

Zelený čaj

Dopřejte si denně alespoň jeden šálek zeleného čaje. Je to skutečný elixír, který rozproudí metabolismus, spaluje tuky, zkrátka omlazuje a zlepšuje látkovou výměnu, navíc obsahuje spoustu antioxidantů. Pomáhá zregenerovat poškozené buňky. Kůže pak lépe odolává slunečnímu záření. Můžete kůži ošetřovat například tonikem (silný odvar) či tinkturou ze zeleného čaje, nebo si zeleným čajem oplachovat vlasy.

Rajčata

Název rajská jablka skutečně sedí. Tuhle zeleninu byste si měli dopřávat pravidelně, jde opravdu o rajský plod. Obsahuje totiž hodně beta-karotenu. Provitamin A je rytířem chránícím vaši pokožku, díky němu navíc kůže získává zlatohnědou barvu. Velké množství lykopenu (další karotenoid) v rajčatech výrazně snižuje riziko vzniku rakoviny a omlazuje organismus – pomáhá kůži vyrovnat se s UV zářením, snižuje cholesterol, podporuje imunitu.

Hořká čokoláda

Čokoláda s vysokým podílem kakaa (70 % a více) má velké množství flavonoidů, tedy antioxidantů. Působí protistresově, protože má vysoký obsah hořčíku. Stres je přitom jedním z iniciátorů stárnutí. Jde o výborné přírodní antidepresivum a jak známo, pocity marnosti, osamění, depresivní stavy jenom podporují stárnutí. Při konzumaci čokolády se také uvolňují hormony štěstí a uspokojení. Pleti skvěle pomohou třeba i čokoládové zábaly nebo koupele, bude po nich jemná, hebká a vy se budete cítit psychicky dobře.

Olivový olej

Tekutý antioxidant vyznávají hlavně středomořské národy a my bychom se od nich měli poučit. Vynikající vliv olivového oleje na srdce, cévní systém, snížení cholesterolu a krevního tlaku, vyšší citlivost na inzulín, to vše je prokázáno – olej vás omladí zevnitř. Stejně blahodárný vliv ale má i na kůži. Proto různé zábaly a koupele lze jenom doporučit. Pokožka po nich bude hladká, hebká na dotek a výborně vyživená.

Zelí

Zásobárna vitaminu C, která posiluje imunitu. Nevylévejte šťávu ze zelí, ale vypijte ji. Není lepší způsob, jak si pročistit krev, játra a ledviny. Protože je kůže zrcadlem stavu vnitřních orgánů, takové vnitřní gruntování je k nezaplacení. Vaše pokožka vám za něj poděkuje, nehledě k tomu, že vláknina ze zelí důkladně pročistí i každý záhyb vašich střev.

Ovesné vločky

Jsou zdrojem řady živin a zajistí velký přísun energie. Ovesné vločky obsahují vápník, draslík, zinek, nenasycené mastné kyseliny a hodně bílkovin. Miska k snídani vás po ránu skvěle nastartuje, zasytí na dlouhou dobu a vločky vám usnadní zatočit s nabranými kily, která chcete shodit.

Zapomeňte na alkohol a jednoduché cukry

Existují ale i potraviny, které naopak stárnutí pleti přímo způsobují. Je to především alkohol, který pleť dehydratuje a pouští do oběhu volné radikály. Všimněte si schválně někdy, jakou mají pleť notoričtí alkoholici. Přemíra jednoduchých cukrů má také neblahý vliv na množství kolagenu a elastinu. Jednoduše řečeno přecpávání sladkým kůži určitě neprospívá.

Opravdu vám tyto potraviny omladí pleť. Nevěříte? Zkuste to a uvidíte, že nám po čase dáte za pravdu. Celá řada těchto zdánlivě obyčejných potravin vám pomůže zpomalit proces stárnutí. Zvládne to daleko lépe než předražené luxusní krémy a jiné výrobky kosmetických firem. Navíc se vám to podaří s daleko menšími finančními náklady. Nejdůležitější je především výživa pro tělo. Jestliže nedodáte svému tělu kvalitní výživu, nepomohou vám sebedražší krémy. Jenom tím vyhodíte spousty peněz. Mladší pokožku ještě více zdůrazníte vhodným líčením. Více zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008