Ne každý rodič zachází s kapesným pro děti správně

 Děti 
14. dubna 2020 10:29 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
I s kapesným lze chybovat Depositphotos
Dítě kapesné od určitého věku potřebuje. Mimo jiné i proto, aby se naučilo cenu peněz a díky kapesnému získalo základy finanční gramotnosti. Ne každý rodič ale s kapesným zachází správně.

I u kapesného dělají totiž rodiče chyby, a tak se nakonec celý systém může stát kontraproduktivním. Nesmíme totiž zapomínat i na fakt, že děti se rychle učí a často přebírají návyky z rodiny, takže špatně hospodařit či chybovat s kapesným se nevyplácí. Jaké jsou tedy nejčastější chyby rodičů v otázkách kapesného?

Kapesné dětem nepatří

I to se stává. Jsou rodiny, ve kterých děti prostě kapesné vůbec nedostávají. A to je velká chyba. Právě pro to, co již bylo řečeno. Děti se tak nenaučí hospodařit, zacházet s penězi, v obchodech zjistí, kolik co vlastně stojí a porovná to se svými možnostmi kapesného.

Pokud ale dítě žadné kapesné nemá, nic se nenaučí. Především pak nebude umět rozeznat, kdy si může dovolit koupit nějakou nedůležitou věc, a na co je naopak důležité si našetřit. A nemalé problémy to může dítěti působit i v dospělosti, kdy svoji finanční negramotnost bude jen obtížně dohánět.

Příliš velké kapesné

Příliš velké kapesné je opakem toho žádného. Není ale vůbec v lépe situovaných rodinách výjimkou. Je samozřejmě těžké rozhodnout, jaká částka je pro dítě přiměřená, ale vysoké kapesné je vysloveně nevýchovné.

Dítě si v takovém případě nebude peněz vážit, fakt, že je stále při penězích bude považovat za samozřejmost a ještě se navíc bude předvádět před vrstevníky, což neprospěje jeho formujícímu se charakteru.

Kapesné jen za dobré známky

Kapesné, které je spojováno s dobrými známkami, nebo s nějakými dalšími úspěchy, je bohužel rovněž poměrně rozšířenou záležitostí v mnoha rodinách.

Ani tato varianta ale není správná. Dítě, které je absencí kapesného tak trochu diskvalifikované mezi svými vrstevníky, se dostává do stresu ve snaze mít takové výsledky, aby se dostalo k penězům.

Ani v tomto případě nejde o správný příklad toho, jak u dítěte vytvořit zdravý vztah k penězům. Pokud chcete, aby například váš teenager věděl, že peníze jsou odměnou za práci, pošlete ho raději v létě nebo o víkendu na brigádu. Rozhodně ho ale nevydírejte penězi, které uvidí jen za známky či vynesené odpadky.

Jaký je tedy závěr? Dětem kapesné rozhodně dávejte. V prvních školních letech se průměrné kapesné pohybuje mezi 50 až 100 korunami měsíčně, když jsou děti větší, dostávají zhruba 300 korun. Samozřejmě se vše odvíjí od možností rodiny.

Pokud to tedy vaše finanční situace nedovoluje, dejte dítěti raději méně a vysvětlete mu situaci, než abyste mu nedali nic. Naopak své dítě nepřeplácejte, i když se vaší rodině daří finančně dobře. Dále čtěte: Během koronavirové pandemie ohrožují naše děti více internetoví sexuální predátoři.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve