Knírek trápí každou druhou ženu a žádné nesluší. Na žiletku ale zapomeňte

 Krása 
12. dubna 2020 12:00 / Marie Popelková
  6
📷
4 fotografie v galerii
Knírek u žen je tabu, o kterém se moc nemluví Depositphotos
Chmýří pod nosem trápí v průměru každou druhou ženu. Problém se dotýká zejména žen po čtyřicítce a také tmavovlásek, které mají chloupky tmavší a tím pádem i viditelnější. Jenže i když ženy knírek trápí, málo se o tomto problému otevřeně mluví. Poradíme, jak se knírku zbavit a kterým praktikám se raději vyhnout.

Snad každá žena touží po dokonale hladké tváři bez jediného chloupku. Jenže nelichotivé chloupky pod nosem se u žen vyskytují poměrně často. Navíc viditelný knírek není u žen jen estetický problém. Může být i signálem toho, že je v těle něco v nepořádku. Příliš nápadné chmýří pod nosem mívá několik příčin. Na vině často bývá genetika, růst výrazných chloupků způsobují některé druhy léků, menopauza, obvykle i hormonální bouře v těhotenství. Viníkem může být také nerovnováha mužských a ženských pohlavních hormonů.

Žiletce se vyhněte

Když si žena viditelného chmýří pod nosem všimne, první, co ji obvykle napadne, je vzít do ruky žiletku a jednoduše se oholit. Je pravdou, že jde o rychlou a bezbolestnou metodu, jenže z dlouhodobého hlediska dokáže žiletka napáchat více škody než užitku. Chloupky mohou po oholení zarůstat a z celkem nenápadného knírku se může stát pichlavé strniště, za které by se nemusel stydět žádný muž.

Trhání pinzetou je zdlouhavé

Co se týká účinnosti, uděláte lépe, když si vezmete na pomoc kvalitní pinzetu. Díky ní vytrhnete chloupky i s kořínkem. Nevýhodou ale je, že tato metoda vám zabere spoustu času a je navíc bolestivá. A pokud se do vytrhávání chloupků pustíte s nekvalitní pinzetou z měkkého kovu, docílíte jen toho, že pleť podráždíte a chloupky nevytrhnete, protože je laciná pinzeta jednoduše neudrží. Pokud se ale pro tuto metodu přeci jen rozhodnete, dělejte tak těsně po koupeli, kdy je pokožka napařená. Půjde vám to lépe.

Voskové pásky mají krátkodobý efekt

Rychleji než pinzetou odstraníte chloupky pod nosem pomocí voskových pásků na obličej. Jde o jednu z nejjednodušších metod odstraňování chloupků, kterou zvládnete i sama doma. Pásek stačí přilepit na chloupky a rychlým trhnutím proti směru chloupků je odstranit. Výhodou je vytrhnutí většího množství chloupků naráz a finanční nenáročnost tohoto řešení. Jenže samotná epilace je bolestivá, má krátkodobý efekt a je nešetrná k citlivé pleti vašeho obličeje. Pleť je po odstranění chloupků zarudlá, podrážděná a nepříjemně pálí. Místo voskových pásků můžete použít také cukrovou pastu, která je šetrnější. O tom, jak si cukrovou pastu vyrobit doma, jsme psali zde.

Depilační krém není bez rizika

Poměrně jednoduchá a bezbolestná je depilace za pomoci depilačního krému či gelu, který stačí nanést na místo, které chcete zbavit chloupků, a nechat chvíli působit. Jenže i tato metoda má svá rizika. Agresivní chemické složení, které má za úkol narušit strukturu chloupku, může způsobit alergickou reakci. Krém proto vždycky otestujte na jiné části těla, nikoli na obličeji. A vždy volte krémy nebo gely speciálně určené pro pleť obličeje.

Vybělení nemusí být vždy účinné

Nepříjemnou alergickou reakci mohou vyvolat i speciální krémy, které mají za úkol knírek vybělit. I ty před prvním použitím na obličeji ozkoušejte třeba na pokožce předloktí. Díky tomuto zákroku jsou chloupky světlejší, a tak méně viditelné. Na tuhle metodu ale raději zapomeňte v létě. Na opálené pleti totiž vybělené chloupky ještě více vyniknou.

Laser nabízí trvalé řešení

Epilace pomocí laseru, IPL nebo ultrazuku patří mezi nejefektivnější metody. Správně provedená odstraní nežádoucí chloupky jednou provždy. Tyto metody vlastně způsobují prořídnutí chloupků v lokalitě, na kterou působí. Je potřeba chloupky zachytit v jejich růstové fázi, proto je nutné zvolenou metodu několikrát opakovat, aby chlupy opravdu zmizely.

Pomocí epilačního laseru dojde ke zničení zárodečné cibulky chloupku a žádný další chloupek už nenaroste. Díky tomu můžete zapomenout na žiletky a každodenní holení. 

"Paprsek laseru cíleně ničí vlasové cibulky hned několika způsoby najednou, nejvíce efektivní je z nich působení na pigment obsažený v cibulce, kterou si paprsek sám vyhledá, aniž by poškodil povrch pokožky. Princip působení laseru přes pigment vlasové cibulky má nejvetší účinnost a nejspolehlivěji vlasovou cibulku zničí včetně zárodečného centra," prozradila nám MUDr. Marta Moidlová, která je primářkou prestižní kliniky LaserPlastic.

Laserová epilace se doporučuje jen v zimních měsících, kdy slunce nemá takovou sílu. Sluneční záření totiž může na pokožce ošetřené laserem způsobit vznik pigmentových skvrn. Navíc v létě a také během menstruace bývá laserová epilace více bolestivá. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve